Учени: Едва 6% от хората с диабет тип 2 се излекуват след отслабване

OFFNews 24 януари 2024 в 14:11 1040 0

диабет

Снимка Pixabay

Статия в научното списание PLoS Medicine

Лекари от Китай са установили с полеви изследвания, че загубата на наднормено тегло позволява на минимален брой пациенти – едва на около 6% от общия брой, да се възстановят напълно от диабет тип 2, съобщава ЮПИ.

Откритието е в разрез с резултатите от неотдавнашни клинични изпитания на техни колеги. Изводите на китайските учени са публикувани в статия в научното списание PLoS Medicine.

„Предишни клинични изпитвания показаха, че ремисия на диабет тип 2 е възможна след трайно намаляване на теглото. Въпреки това остава неясно дали тези резултати могат да бъдат възпроизведени в по-слабо контролирана реална среда“, написа научният ръководител на проучването, Хунцзян У, епидемиолог и доцент в Китайския университет в Хонг Конг.

Загубата на тегло е помогнала само на 6% от пациентите да се отърват от диабета през първите осем години след диагностицирането, а половината от тях отново са развили хипергликемия три години след ремисията. Всичко това предполага, че загубата на наднормено тегло много рядко помага да се отървете от диабета извън стените на лабораторията, каза Андреа Люк, професор в Китайския университет в Хонконг, цитиран от пресслужбата на списанието.

Професор Люк и нейните колеги стигнаха до това заключение, когато анализираха данните, събрани като част от мониторинговия проект RAMP-DM, насочен към изучаване на рисковите фактори и усложненията, свързани с развитието на диабет тип 2. Повече от 37 хиляди жители на Хонконг взеха участие в работата му, като се съгласиха на цялостно наблюдение на здравето си след диагностициране с диабет тип 2.

Изследователите са използвали тези данни, събрани от здравните власти в Хонконг между 2000 г. и 2017 г., за да преценят как прогресията на заболяването е повлияна от различни интервенции в диетата и начина на живот, насочени към загуба на наднормено тегло. Такива мерки най-често са първата и основна препоръка от лекуващите лекари за пациенти, които за първи път са диагностицирани с диабет тип 1.

Медицински анализ на данни от проекта показа, че такава терапия помага на много малка част от пациентите - около 6%. Въпреки това, след три години наблюдение, този благоприятен ефект от загубата на тегло изчезва при приблизително 66% от пациентите, в резултат на което те отново се разболяват от диабет.

Както отбелязват китайските лекари, успехът на тази терапия в борбата с диабета се оказа много по-нисък от това, което техните колеги успяха да постигнат в лаборатории по време на клинични изпитания.

Според учените такива големи разлики в успеха на терапията в лабораторни и полеви условия може да се дължат на факта, че опитите са продължили сравнително кратко и в същото време участниците в тях постоянно са получавали съвети от учени, които в същото време са поддържали активна обратна връзка от пациентите. По-нататъшното проучване на тези различия ще помогне за разработването на нови, по-ефективни диетични подходи за лечение на диабет тип 2, заключават лекарите.

През последните десетилетия учените откриха много доказателства, че наднорменото тегло е една от основните причини за диабет тип 2. Последните експерименти на биолози върху мишки и други животни показват, че периодичното гладуване значително намалява вероятността от развитие на диабет и затлъстяване, а също така помага да се отървете от вече съществуваща инсулинова резистентност. Тези открития предизвикаха голям интерес към диетичните лечения на диабета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика