СУ се сдоби с апарат за първа помощ при сърдечен арест

Младите хора са естествени поддръжници на каузата за рестарт на сърцето с автоматичен външен дефибрилатор, аргументират избора си кардиологът проф. Иво Петров и фондация "Първите три минути"

Янка Петкова 11 октомври 2022 в 17:11 1372 1

връчване на АВД в СУ

Снимка фондация "Първите три минути"

отляво на дясно: проф. Иво Петров, председател на Съвета по кардио-пулмонална ресусцитация, проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ "Св. Климент Охридски", Марияна Манушева, фондация "Първите три минути""

Автоматичен външен дефибрилатор (АВД) за оказване на първа помощ при сърдечен арест получи днес ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков. Апаратът беше връчен от проф. Иво Петров, председател на Националния съвет по кардио-пулмонална ресусцитация.

Дефибрилаторът е осигурен от фондация "Първите три минути", закупен е със средства по проекта "Животът има нужда от неочаквани герои", с който фондацията се включи към дарителската кампания "Избери, за да помогнеш", и от кампанията "Стар акумулатор за нов дефибрилатор".

Дарението е факт в навечерието на Световния ден на рестарт на сърцето, който ежегодно се отбелязва на 16 октомври.

В СУ са младите хора, които трябва да въвеждат новостите в това общество. Явно е, че има резистентност у останалите, а и смятам, че будните хора на обществото трябва да направят така, че тези абсолютно необходими стъпки в оказването на първа помощ при сърдечен арест най-сетне да бъдат направени от държавата. Освен това имаме изключително добро сътрудничество с Ректората и проф. Герджиков, който въпреки че няма отношение към медицината е отворен към такива инициативи, което е похвално, коментира пред OFFNews проф. Иво Петров.

В университета фондация "Първите три минути" ще проведе обучения на широк кръг от хора, които най-често имат възможност за достъп до дефибрилатора и могат да го доставят при инцидент – технически персонал, охрана, както на всички подобни места. Сред студентите също се предвижда подобен курс.

Във връзка със Световната седмица за рестарт на сърцето по инициатива на Съвета по кардио-пулмонална ресусцитация в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център ще бъде организирано обучение за служители от всички звена и длъжности по оказване на първа помощ. Ще бъдат осигурени и очила с добавена виртуална реалност. Участниците ще придобият умения за оказване на първа помощ - сърдечен масаж и изкуствено дишане, както и използване на дефибрилатор. Обучението ще бъде осъществено от фондация "Първите три минути", каза още професорът, чиято идея е създаването на център за обучение по кардиопулмунална ресусцитация на територията на Сърдечно-съдов център, акредитиран към European resuscitation council(ERC).

Целта на Съвета е да повиши общественото съзнание за проблема внезапна сърдечна смърт и да ангажира институциите, за да бъдат предотвратявани повече случаи на внезапна сърдечна смърт и пациентите със сърдечен арест да бъдат обгрижвани навреме, обясни той.

"Това означава да има реакция в първите минути от сърдечния арест, още преди да се е появил екипът на Спешна помощ. Така се увеличава шансът за оцеляване на конкретния пациент. Но за да се случи, е необходимо голямо обществено усилие."

проф. Иво Петров, снимка: фондация "Първите три минути"

Проф. Петров допълни, че такива курсове се провеждат редовно, но трябва да обхванат огромни слоеве от населението, независимо от професията, която упражняват хората.

Това е постигнато в страни като Дания и Нидерландия. В Дания, която е съпоставима по брой население с нас, има над 600 000 обучени и продължават да обучават. Преди месеци излезе публикация от нидерландския опит, по случай 20-годишнината от въвеждането на практиката за инсталиране на автоматични външни дефибрилатори и обучаване на населението. Там доказаха, че ако дефибрилаторът се използва от обучен случаен минувач шансът да се спаси човешки живот при сърдечен арест се повишава със 70%, в сравнение това да се чака Спешна помощ. Всички световни данни, с които разполагаме показват, че това е правилната практика – да бъде обучено населението, а не да се чака професионална помощ, която при най-добра организация не може да не закъснее, категоричен е проф. Иво Петров.

Той уточни, че законопроектът за утвърждаване на тази дейност е подготвен и ще бъде предоставен на депутатите в новото Народно събрание. "В предишния парламент бяха говорил с лекари от всички парламентарни групи и законопроектът имаше пълната им подкрепа. Абсолютно сигурен съм, че въпреки че по други въпроси не се разбират, по този ще са единодушни", убеден е изтъкнатият кардиолог.

Как първата помощ при сърдечен арест стана кауза на фондация

До някаква степен всичко започна случайно преди години в СУ. Още като студенти попаднахме в университетския аварийно-спасителен отряд. Той се помещава във Физическия факултет на СУ и се занимава с обучение и действия при различни видове бедствия. Оттам започна интересът ни да се занимаваме с първа помощ и с обучения за оказването ѝ. През годините започнахме доста по-професионално да го правим и в един момент решихме, че тъй като България изостава във внедряването на съвременни стандарти и технологии за спасяване, би било добра идея да създадем фондация "Първите три минути", която да информира обществото и да помогне за това съвременните стандарти и технологии, които са възприето по света, да станат реалност и у нас, разказва Марияна Манушева от фондация "Първите три минути".

Като юридическо лице фондацията съществува от 2018 г., но активната работа започва през 2000 г. Досега през обученията ѝ са минали десетки хиляди хора. Само през последните 2-3 години има стотици дефибрилатори поставени в София и страната.

Българинът е малко резервиран и за момента нямаме информация дали някой от тези дефибрилатори наистина е бил използван и какъв е бил изходът. За сметка на това в света има изключително много примери за хора, които са спасени с такъв апарат, дори голяма част от тях стават носители на каузата, говорят пред обществото и увличат последователи, които да се научат да оказват първа помощ, защото статистиката е много красноречива – сърдечният арест е една от най-честите причини за смърт по света, разказва Марияна.

С днешното дарение дефибрилаторите на Софийския университет стават три, един се използва в полярната база на Антарктида от Българския полярен институт към СУ. Фондацията има активно партньорство с университета, а тази година отново ще е основен организатор на информационната кампания за популяризиране на първата помощ при сърдечен арест. Организацията е единствената оторизирана от Европейския съвет по ресусцитация институция, която провежда обучителни курсове, признати в целия свят. Сертификатът, който издава, е разпознаваем навсякъде, подчертава Марияна Манушева.

Следващият проект на фондацията е да поставим автоматичен външен дефибрилатор в Медицинския университет (МУ) в София, защото считаме, че бъдещите лекари са носители на това знание и на тази идея. Много активно работим с асоциацията на студентите медици в България. Обучаваме много от тях, имат активен интерес и се надяваме да ги интегрираме още повече като поставим такъв апарат в МУ, казва Марияна в коментар за следващите проекти на фондацията.

Световният ден на рестартирането на сърцето се отбелязва всяка година на 16 октомври с основна цел повишаване на информираността на обществото за сърдечния арест и популяризиране на уменията за сърдечен масаж и изкуствено дишане и автоматична външна дефибрилация. Инициативата стартира през 2015 г. от Европейския съвет по ресусцитация с подкрепата на Европейския парламент, а през 2018 г. започва да се отбелязва в цял свят.

5000 човека годишно у нас умират от сърдечен арест. Нужно е поне 10% от населението, включително и подрастващите, да бъде обучено да дава максимално бързо първа помощ. Така с голяма вероятност може случаен свидетел на сърдечен арест да се окаже обучен да оказва първа помощ и пострадалия да бъде спасен.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

1

Име на профила

11.10 2022 в 17:23

С всичките си други проблеми - "на Запад" такива ги има по много в обществени и частни сгради. В губернията за една такава машинка се изписва три страници новина.

Именно да се нормализират такива технологии някои от нас се борят на всеки избори, но уви или ние ставаме все по-малко, или сашките стават все повече...

Хубаво е, че са дарили, разбира се - обяснявам за перничаните, дето са били само в Коми на младини, и сега путин е радос.