Срок до 2028 г. за завършване на детската болница даде служебното правителство

Янка Петкова 05 юни 2024 в 12:27 1175 0

брифинг

Снимка БГНЕС

Людмила Петкова, Галя Кондева

Правителството одобри график за всички дейности по реализирането на проекта Национална детска болница, според който тя трябва да е завършена през май 2028 г. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният здравен министър д-р Галя Кондева.

В началото на заседанието премиерът Димитър Главчев заяви, че срокът за разчистване на терена за изграждане на болницата ще бъде съкратен от седем на пет месеца. Ще бъдат ускорени всички срокове, "които са по силите на служебното правителство", уточни той и подчерта:

"Не имитираме активност, а искаме реални дейности. До последния ден на това служебно правителство ще следим какво се случва по този проект, а той е приоритетен".

На 1 юни всички станахте свидетели, че започнахме разчистването на терена на Националната детска болница. Датата не беше избрана случайно. Знаете, че 1 юни е Международният ден на детето и се надявам всички да са ни простили закъснението от ден, тъй като бяхме обещали, че ще стартираме на 31 май, посочи той преди заседанието.

Съкращаването на сроковете Главчев обясни с възможността да се използват благоприятните топли месеци. Той уточни, че Министерството на здравеопазването е получило уверение от Европейската инвестиционна банка, че стратегическите документи също ще бъдат изготвени по-рано. "Преди края на годината в тези два сегмента от построяването на болницата ще имаме значителен напредък", увери служебният премиер.

Той подчерта, че му е направило "изключително неприятно впечатление", че изпълнителят на проекта не е извършвал никаква дейност на терена два поредни дни.

Т.е., когато на високо ниво се взимат решения, това е пример как те могат да бъдат бламирани от изпълнител. Два дни поред, направихме специална проверка, там нямаше никакви дейности, каза Главчев и допълни, че подробна информация за хода на проекта по изграждането на детската болница ще бъде предоставена от служебния министър на здравеопазването д-р Галя Кондева.

По-късно, на брифинг, служебният министър на финансите Людмила Петкова уточни, че от държавния бюджет са осигурени 100 млн. лв., които са "като едно първо финансиране по разчистване на терена, за проектиране и за други дейности".

С Европейската инвестиционна банка е сключено споразумение и то е за безвъзмездна помощ за осъществяване на консултантски услуги. Услугите ще бъдат предоставени от белгийски консорциум, избран от Европейската инвестиционна банка, който ще изготви три стратегически документа по структурата, функциите и необходимото оборудване и обзавеждане на болницата, каза още Петкова.

В началото на септември месец се предвижда да стартира процесът по проектиране, съответно и изборът на обществена поръчка за проектиране на болницата. От 2025 г. трябва да започне и строителството на Националната детска болница, допълни още тя.

Този проект беше обявен за приоритетен за служебното правителство, след като същото одобри изграждането на частна детска болница "Мама и аз" в столицата. След реакция от Обществения съвет по изграждане на Национална детска болница, гражданската инициатива "За истинска детска болница" и някои от политическите партии премиерът Главчев се закани да уволни министър Кондева, а правителството оттегли решението си за изграждане на частна детска болница в София.

Последва среща с Обществения съвет, на която бе подчертан ангажиментът на служебния кабинет към националния проект. Министър Кондева смени директора на Здравно-инвестиционната компания, която движи проекта, след одит, а към министерството беше създадена "единна работна група, която ще улеснява процеса по изграждането на детската болница".

    Янка Петкова

    Янка Петкова e филолог и педагог. Работила е като водещ в радио „Мелодия“, репортер и новинар в радио „99 – Контакт“ , редактор в сп. „Моето бебе и аз“, автор на "Мама Нинджа". От 2018 г. е в екипа на OFFNews с ресор "Здравеопазване". 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Историите на Иво Иванов