Сривове в е-системата блокираха временно работата на ваксинационните центрове

Системата беше подложена на злонамерени действия, обясниха от "Информационно обслужване"

Янка Петкова 21 октомври 2021 в 16:37 3484 0

Снимка УМБАЛ "Св. Анна"

Сривове в Националната здравно-информационна система (НЗИС) блокираха работата на ваксинационните центрове. Въпреки сериозния наплив от желаещи, до обяд беше невъзможно въвеждането на данни, потвърдиха пред OFFNews от лечебните заведения с разкрити ваксинационни пунктове.

Първият сигнал за срив в системата беше подаден от УМБАЛ "Св. Анна":

"Въпреки че още от сутринта в нашия ваксинационен център са ангажирани 2 екипа, с цел по-бързото и качествено обслужване на гражданите към момента (12.00 ч.) са ваксинирани едва 62 души. Процесът на ваксинация се забавя заради сривовете в Националната здравно-информационна система", съобщиха от болницата и подчертаха, че следобед достъпът е на "приливи и отливи".

Същия проблем отчетоха и в УМБАЛ "Царица Йоана"-ИСУЛ. Оттам предупредиха, че въвеждането на данните ще се забави, заради липсата на достъп до НЗИС. Натрупани са голям брой досиета, които ще трябва да бъдат обработени по-късно, а напливът от желаещи да се ваксинират е дори по-голям от вчерашния, посочиха от здравното заведение.

180 души са се имунизирали до обяд във ваксинационните пунктове в Александровска болница. Непрекъснатите сривове в НЗИС бавят процеса, а чакащите са много, съобщават от лечебното заведение. Сред ваксинираните има 7 деца, както и възрастни, пожелали трета доза. Най-предпочитана е ваксината на "Янсен" - около 100 души са ваксинирани с нея, 53 са предпочели "Пфайзер" а 11 - "Модерна". От болницата съобщиха още, че ваксини на "Астра Зенека" няма и желаещите да се ваксинират с този препарат се насочват към други ваксини. Имунизационните пунктове работят до 17 часа, посочиха от болницата.

Злонамерени действия са затруднили достъпа до Националната здравно-информационна система, обясниха от "Информационно обслужване". Ето какво съобщават оттам:

Оповестяването на епидемичните мерки, свързани с достъпа до обществени места чрез европейски зелен сертификат, бе съпроводено със злонамерени действия тип „отказ от услуга“ (DDoS) срещу инфраструктурата, обслужваща Националната здравна информационна система (НЗИС).

Източниците на зловредния трафик, който се опитва да наруши нормалното функциониране на системата, са заразени компютри и Интернет свързани устройства по целия свят.

В рамките на 24 часа към портала беше насочено огромно количество трафик, като в пиковите моменти злонамереният трафик надхвърли 400 Gbps. Това наложи прилагането на по-агресивни мерки за ограничаване на зловредния трафик и използване на специализирана инфраструктура за анализ и противодействие, чрез които започна възстановяване на предоставяните услуги. Не са отчетени опити за пробив и намеса в системата и изтичане на данни на потребители.

“Информационно обслужване” АД разполага със специализирани и ефективни средства за противодействие на подобни злонамерени акции, които позволиха да продължи издаването на зелени сертификати, въпреки някои известни забавяния.

В първите часове след оповестяването на мерките на 20.10.2021 г. бяха издадени и свалени от системата рекорден брой зелени сертификати – над 106 000. До 15.00 днес са изтеглени над 64 000 сертификата. В момента системата издава над 15 000 документа за час.

По-рано за проблем с достъпа до системата сигнализираха и от аптеки в столицата. Системата не позволява електронно въвеждане и изпълнение на рецептите, оплакаха се фармацевти. От "Информационно обслужване" увериха, че при тях проблем няма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови