След решението на Върховния съд на САЩ: Facebook и Instagram премахват публикации за хапчета за аборт

OFFNews Последна промяна на 29 юни 2022 в 12:36 975 0

Отмяна на правото на аборт

Снимка Getty Images

Върховният съд на САЩ отмени правото на аборт

Facebook и Instagram започнаха незабавно да премахват публикации, в които се предлагат хапчета за аборт на жени, без достъп до тях, след решението на Върховния съд, с което това конституционно право беше отменено, съобщи Асошиайтед прес.

Подобни съобщения в социалните медии доскоро се обясняваха като помощ за жените, живеещи в щати, където съществуващите закони за забрана на абортите влязоха в сила преди седмица. Тогава Върховният съд отмени решението "Роу срещу Уейд" от 1973 г., с което достъпът до аборт бе обявен за конституционно право.

Върховният съд на САЩ отмени конституционното право на аборт

Социалните платформи избухнаха с мемове и актуализации на статуса, обясняващи как жените могат законно да получат хапчета за аборт по пощата. Някои дори предложиха да изпратят рецептите по пощата на жени, живеещи в щати, които сега забраняват процедурата.

Почти веднага Facebook и Instagram започнаха да премахват някои от тези публикации, точно когато милиони в САЩ търсеха яснота относно достъпа до аборт. Медийният мониторинг на компанията Zignal Labs показва, че подобни съобщения са се появили в петък сутринта в Twitter, Facebook, Reddit и телевизионни предавания.

Американски корпорации поемат разноските на служителите си за аборти

Агенцията цитира публикация на жена в Instagram, която предлага да закупи или изпрати хапчета за аборт по пощата, минути след като съдът постанови да бъде отменено конституционното право на аборт.

„Изпратете ми съобщение, ако искате да поръчате хапчета за аборт, но искате да бъдат изпратени на моя адрес вместо на вашия“, гласи публикацията в Instagram.

Постът беше свален незабавно, а в началото на седмицата от Мета, която поддържа платформите Facebook и Instagram, официално съобщиха, че ще премахват публикации за хапчета за аборт.

В понеделник репортер на Асошиайтед прес тества как компанията ще отговори на подобен пост във Facebook, като написа: „Ако ми изпратите адреса си, ще ви изпратя по пощата хапчета за аборт.

Публикацията беше премахната в рамките на една минута.

Акаунтът във Facebook веднага получи статус „предупреждение“ за публикацията, със съобщение за нарушаване на стандартите, които изключват съобщения за „оръжия, животни и други регулирани стоки“.

И все пак, когато репортерът на АП направи точно същата публикация, но замени думите „хапчета за аборт“ с „пушка“, публикацията остана недокосната. Публикация с оферта за изпращане на „трева“ също беше оставена и не бе отчетена като нарушение, въпреки че марихуаната е незаконна според федералния закон и изпращането ѝ по пощата е незаконно.

Хапчетата за аборт обаче могат законно да бъдат получени по пощата, след онлайн консултация от предписващи лекари, които са преминали сертифициране и обучение.

В имейл до агенцията говорител на Meta акцентира върху политиката на компанията за забрана на продажбата на определени артикули, включително оръжия, алкохол, наркотици и фармацевтични продукти. Компанията обаче не обясни очевидните несъответствия в прилагането на тази политика.

Говорителят на Meta Анди Стоун потвърди в туит в понеделник, че компанията няма да позволи на физически лица да подаряват или продават фармацевтични продукти на нейната платформа, но ще позволи съдържание, което споделя информация за това как може да се получи достъп до хапчета. Стоун призна някои проблеми с прилагането на тази политика в своите платформи, които включват Facebook и Instagram.

„Открихме някои случаи на неправилно прилагане и ги коригираме“, каза Стоун в туита.

Републиканци вече се опитаха да попречат на жителите си да получават хапчета за аборт по пощата, като някои щати като Западна Вирджиния и Тенеси забраняват на доставчиците да предписват лекарствата чрез телемедицинска консултация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови