Американски корпорации поемат разноските на служителите си за аборти

Беатрис Младжова 27 юни 2022 в 15:29 1038 1

Демонстрация срещу забраната за аборт

Снимка Getty Images

Ню Йорк сити: Граждани и политици в демонстрация срещу решението на Върховния съд

Големи американски компании, включително Disney, JP Morgan, Amazon и собственикът на Facebook - Meta, обещаха на служителите си, че ще покрият пътните им разходи за аборти в щатите, където процедурата ще бъде забранена.

Това последва след решението на Върховния съд на САЩ да отмени федерално гарантираното право на аборт.

След решението все по-голям брой компании потвърждават, че ще покрият пътните разходи чрез своите здравноосигурителни планове за служители, които напускат сия своя щат, за да направят аборт.

От Disney обявяват, че ще предоставят "всеобхватен достъп" до здравни грижи, "независимо къде живеят". Дисни наема около 80 000 души във Флорида, където губернаторът вече е подписал закон за забрана на абортите след 15-а седмица от бременността, който трябва да влезе в сила на 1 юли.

Банковият гигант JP Morgan също обещава на служителите си в САЩ, че ще покрие пътните разходи за медицински услуги. „Ние сме фокусирани върху здравето и благосъстоянието на нашите служители и искаме да осигурим справедлив достъп до всички услуги“, каза говорител на банката в петък.

Компанията Meta заяви, че възнамерява да възстанови пътните разходи за процедурата, където това е разрешено от закона, "за служители, които ще имат нужда от тях за достъп до здравни грижи".

Други компании, които са посочили, че ще предприемат подобни стъпки, са издателят на Vogue Conde Nast, марката за дънки Levi Strauss и компаниите за Lyft и Uber.

Компаниите, които предлагат да покрият разходите за пътуване до друг щат за процедурата, вероятно ще се сблъскат с негативни реакции от републиканците, които са против абортите.

Абортите в САЩ не стават автоматично незаконни, но на отделните щати вече ще бъде разрешено да решават дали и как да ги разрешават.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови