Върховният съд на САЩ отмени конституционното право на аборт

OFFNews 24 юни 2022 в 18:10 4812 0

аборт

Снимка Getty images

Милиони жени ще загубят правото си на избор.

Милиони жени в САЩ ще загубят правото си на аборт, след като Върховният съд отмени 50-годишно решение, което го легализираше в цялата страна, съобщи Би Би Си.

Става дума за делото "Роу срещу Уейд" - историческото решение на Върховния съд на САЩ от 1973 г. за законността на абортите.

От този момент нататък федералните закони вече не гарантират правата, свързани с абортите, и отделните щати могат самостоятелно да забранят процедурата.

Очаква се ограниченията или забраните да бъдат наложени в половината от американските щати и да засегнат около 36 милиона жени в репродуктивна възраст.

Тринадесет щата вече са приели закони, които автоматично забраняват абортите след решение на Върховния съд.

През май законодателите в Оклахома приеха закон за забрана на абортите след зачеването, който според критиците е най-строгият подобен закон в САЩ. Той забранява всички аборти с изключение на случаите, когато се спасява животът на жената или бременността е резултат от изнасилване или кръвосмешение.

Малко преди това в пресата се появиха информации, че Върховният съд може да отмени решението от 1973 г.

Щатите, в които на власт са републиканците, активно подготвят законопроекти за ограничаване на достъпа до аборти. Демократите традиционно се противопоставят на подобни ограничения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!