Слънцезащитните кремове: крият ли рискове и знаем ли как да ги използваме

OFFNews 23 юли 2019 в 12:36 4021 0

Меланомът е един от най-смъртоносните видове рак, чието разпространение се увеличава мълниеносно в световен мащаб.
Излагането на UV радиация е основната причина за най-често срещаните форми на рак на кожата, а един от най-ефективните начини да се избегне това е слънцезащитният крем.

"Всеки разговор за слънцезащитните продукти трябва да започне с признанието, че има сериозни доказателства, че той предотвратява рака на кожата," казва Ричард Уелър, почетен консултант-дерматолог в Университета в Единбург, пред BBC.
Ето защо, въпреки че ракът на кожата се увеличава в някои страни, той намалява в други - тези, които са повишили осведомеността за значението на използването на слънцезащитни продукти.

"Процентът на рак на кожата се увеличава сред по-възрастните поколения, заради щетите нанесени в продължение на десетилетия върху кожата им. Страните, в които процентът намалява, са имали най-големи инвестиции в информирането на обществеността, като Нова Зеландия, Дания, САЩ и Австралия", казва Адел Грийн от QIMR Berghofer Medical Research Institute в Австралия.

Някои изследователи обаче изразяват опасения, че въпреки че  слънцезащитните продукти са безспорно важен инструмент в борбата срещу рака на кожата, се налагат подобрения в състава им, за да бъде той по-безопасен. Според тях има случаи, в които някои слънцезащитни продукти могат да навредят на здравето.

По-рано тази година Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA), заедно с Европейската комисия  забраниха 14 от 16-те съставки, използвани в слънцезащитните продукти. 

Филтрите

Два вида UV филтри могат да се използват за слънцезащитни продукти. Най-често използваните са известни като органични филтри, които абсорбират ултравиолетовите лъчи и ги превръщат в по-безопасна радиация. Неорганични UV филтри като титанов диоксид и цинков оксид, които като цяло се считат за безопасни, отразяват и разсейват UV радиацията далеч от кожата

Установено е, че някои органични филтри се абсорбират през кожата и навлизат в кръвния поток. Това само по себе си не означава, че слънцезащитните продукти не са безопасни, но нараства вниманието върху потенциалните неблагоприятни ефекти на най-често използвания UV филтър в света - оксибензон.

„Малко се знае за системното въздействие на повечето активни съставки“ в слънцезащитните продукти, посочва FDA в доклада си, като се позовава на ефектите на голямо количество от слънцезащитни продукти, абсорбирани през кожата и в тялото.

Лабораторни проучвания върху мишки са установили, че някои органични UV филтри, включително оксибензон, както и парабени и фталати, които могат да бъдат намерени дори при слънцезащитни продукти, които използват неорганични UV филтри, могат да действат разрушително на еднокринната система. Но нито едно изследване върху хората не е подкрепило това.

Лора Ванденберг, доцент в Училището по обществено здраве и здравни науки на Амхерстския университет в Масачузетс, казва, че повечето ендокринни разрушители засягат мъжки фетуси и ембриони. Установено е, че високото ниво на фталати, нарушава развитието на мъжките полови органи. Това може да доведе до проблеми по-късно в живота, като намаляване на броя на сперматозоидите или повишен риск от рак на тестисите. Този ефект обаче е установен само при много високи дози.

Фталатите могат да се намерят и в други козметични продукти, не само в слънцезащитните, включително някои сапуни, шампоани, лакове за нокти и спрейове за коса, а парабените са в много продукти за коса и грим. Междувременно Ванденберг открива чрез изследванията си, че оксибензонът е открит в кърмата и може да повлияе на размера на млечните жлези на мишките, на тяхното развитие, функция и здраве.

Въпреки това, винаги трябва да бъдем внимателни, когато прилагаме резултатите от изследванията на мишки върху хората, казва Дейвид Лефел, професор по дерматология и хирургия в Yale School of Medicine. Изследванията, показващи неблагоприятните ефекти на UV филтрите върху гризачи, обикновено включват много по-високи нива на UV филтри, в сравнение с реалната човешка употреба.

Например, през 2011г. група изследователи, представят резултатите от тяхно проучване, в което отбелязват, че храненето с оксибензон на млади плъхове води до увеличаване на матката с 23%. Изследователите също така изчисляват, че за да се постигне същата концентрация на оксибензона при хората, една жена ще трябва да използва слънцезащитен крем всеки ден от 34 до 277 години, в зависимост от броя намазвания дневно.

Въпреки това, някои изследвания показват, че органичните UV филтри могат да засегнат и хората. В едно проучване от 2015г. са изследвани 500 двойки, които се опитват да имат дете, и са открили, че мъжете с по-високи концентрации на бензофенонови UV филтри имат 30% по-малка вероятност за успешно оплождане. Макар че това е важна констатация, изследването има резерви, поради начина на тестване и възможната вариабилност на измерената концентрация на UV филтри, тъй като тя се резорбира бързо в тялото.

Въпреки че маркира известни притеснения, изследването не води до никакви категорични заключения.

Витамин D

Друго известно опасение за слънцезащитните продукти е, че те не позволяват на човешкото тяло да произвежда витамин D, който най-често се получава при излагане на слънце.

Според Рейчъл Нийл, доцент в QIMR Berghofer "Механизмът на слънчево изгаряне е различен от производството на витамин D и има доказателства, че използването на слънцезащитни продукти не влияе много на нивата на витамин D".

13 водещи експерти от цял свят се срещнаха през 2018 г., за да обсъдят баланса на витамин D в организма и връзката му със защитата от слънце и заключиха, че слънцезащитните продукти не повлияват статуса на витамин D при здрави възрастни.

Рейчъл Нийл съветва да се използва слънцезащитен крем всеки ден за хората, които живеят на места, където има силно слънце през цялата година, като Австралия. Но там, където слънцето не е толкова силно, като Великобритания, слънцезащитният крем обикновено е необходим само когато сте на открито за продължителен период от време.

Опасенията около слънцезащитните продукти, блокиращи производството на витамин D, също могат да бъдат преувеличени, защото много малко хора използват правилно слънцезащитните продукти. Препоръките са да се нанасят по 2 mg / cm2 на кожата ни или около шест супени лъжици. Това е количеството, използвано за определяне на различните фактори за защита на слънцето (SPF). Повечето хора прилагат едва около една четвърт от необходимото количество.

Важно е да се отбележи, че всеки аргумент, подчертаващ ползите за от слънцето, а не рисковете, остава противоречив и не отрича предупреждението, че излагането на слънце увеличава риска от рак на кожата.

Все пак, една от ползите от UV радиацията е освобождаването на азотен оксид, който разширява кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане, което предполага, че слънцезащитните продукти могат да предотвратят тези ползи. Все по- голям брой доказателства сочат, че азотният оксид е важен за сърдечно-съдовата система и вероятно намалява сърдечно-съдовите заболявания.

Според изследователи, намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания е по-важно от намаляването на рака на кожата, тъй като, макар че и двете стойности се увеличават в световен мащаб, сърдечните заболявания убиват много по-голяма част от хората. Сърдечно-съдовите заболявания са причината за смъртта в световен мащаб - 17,9 милиона души са починали от болестта през 2016 г., а между 2 и 3 милиона немеланомни ракови заболявания и 132 000 меланома са открити всяка година. Меланомът, който е по-агресивен от двете, има среден процент на оцеляване от около 92%, а експертите казват, че смъртта от немеланомни ракови заболявания е рядкост.

Изследователите обаче признават, че аргументите им са спорни, а единственото реално доказателство, което имат, ясно сочи, че слънцезащитните продукти са полезни за нашето здраве.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови