Шефът на СРЗИ: София е рекордьор по брой случаи, но не и по заболеваемост

Обмислят се три варианта за реакция в училищата, извънкласните форми са проблем

OFFNews 09 октомври 2020 в 10:00 13239 0

Снимка Архив

София е рекордьор по брой случаи, но не и по заболеваемост. Повишаването на случаите е очаквано, изненада щеше да бъде, ако бяха намалели, това каза по БНТ директорът на Столичната районна здравна инспекция (СРЗИ) доц. Данчо Пенчев.

По думите му обстановката в столицата е спокойна, предвидима и няма особено големи изненади. Доц. Пенчев съобщи, че днес е била прехвърлена психологическата бариера от 6000 заразени в столицата, вече са – 6048. 7 са хоспитализираните, няма нито един починал.

Медицинският персонал

Притеснителен е броят на положителни проби при медицинския персонал – вече са 455 на територията на София – това са предимно специалисти, които работят в ковид отделения, инфекциозни отделения, реанимации, Спешна помощ - хората от първа линия. Вероятно натовареността, умората, която се натрупва, са фактор за разпространението, но имаше и едно отпускане сред медиците, като навсякъде в обществото, коментира шефът на Столична РЗИ.

Той отбеляза, че е невъзможно да "избягаме" от сценария на Европа и света, но е важно да можем да контролираме броя на положителните. По думите му голям процент от случаите в София са само носителство или лека форма на заболяването.

Разпространение на огнища

Доц. Пенчев потвърди, че разпространението на територията на столицата е на огнища. Той коментира и положението в бежанския център във "Военна рампа", за който OFFNews вчера съобщи.

Въведени са частични карантинни мерки, 7 души са заразени, инфекцията е внесена. Положителните и контактните им лица са изолирани. Не се приемат нови бежанци.

Общо 17 са огнищата в столицата, 90% от тях са в организирани колективи.

Обстановката в училищата

Към момента има 51 засегнати училища в столицата с 62 ученици с положителни проби. Под карантина са 1526 ученици. 33 са учителите с положителни проби, 108 са под карантина. В детските заведения разликата в тези цифри е още-по-голяма - при 5 положителни деца са карантинирани 166. В повечето случаи учениците са само носители, почит няма клинични изяви. При учителите има клиника, но с лека форма на протичане, уточни д-р Пенчев.

Три варианта за училищата - жълт, оранжев, червен

Здравното министерство е разработило три варианта за налагане на противоепидемичните мерки в училищата – жълт, оранжев и червен – това са 5 критерия, които дават възможности за различни решения. Повече за критериите ще бъде съобщено на следващия брифинг на НОЩ. Те не са шаблон за цяла България, ще се прилагат за конкретни случаи, области, общини, училища, каза д-р Пенчев и уточни, че червен е кодът, който определя дифузно разпространение на заболяването, броя заболели, които се отчитат в областта, хоспитализирани, отсъстващи деца със симптоми или доказани, когато има тенденция за увеличение на заболяемостта. 

По думите на шефа на РЗИ София притеснителен е фактът, че много от децата участват в извънкласни форми – в една такава форма, ако участват 10 деца, които са от различни училища, могат да се заразят едно от друго. Там трябва да се фокусира вниманието, но не и да се забраняват, каза той.

Комбинираните тестове за грип и COVID-19

Комбинираните тестове са налични в СРЗИ и в други лаборатории на територията на София. Те ще се използват когато трябва ясно и точно да се определи дали пациентът е с коронавирус, с тях ще се работи в Координационния център и при личните лекари. В момента се изготвят ясни клинични критерии кога да се прилагат. Тези тестове трябва да бъдат безплатни, съобщи доц. Пенчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!