Шефът на Александровска: Изненадан съм от безотговорното отношение на проф. Паскалев

Трансплантираните пациенти няма да останат без наблюдение, увериха от лечебното заведение

OFFNews 12 ноември 2020 в 17:09 3493 0

Пациентите, на които предстои трансплантация на бъбрек или вече са трансплантирани, няма да останат без наблюдение. Това стана ясно от пресконференцията, която беше свикана днес в УМБАЛ "Александровска".

Изявлението на директора на болницата проф. Борис Богов бе по повод колективната оставка на цялото ръководство на диспансера за бъбречно-трансплантирани пациенти в "Александровска болница", начело с проф. Емил Паскалев. Оставката е отговор на решението Клиниката по нефрология и трансплантация да бъде преместена заради разширяването на ковид сектора в здравното заведение.

Проф. Богов обясни, че заради оставката на екипа от диспансера по трансплантации пациентите ще бъдат обгрижвани от лекарите в Клиниката по нефрология, които са достатъчно подготвени. „Имуносупресираните пациенти са по еднакъв начин имуносупресирани, както и трансплантираните и тези, които все още не са достигнали етап за трансплантация“, изтъкна проф. Богов.

В диспансера се наблюдават над 600 души от цялата страна. Всеки пациент ще бъде потърсен от лечебното заведение, за да се обсъди лечението и то да не бъде спряно, стана още ясно от думите му. Той поясни, че на сайта на болницата са посочени и телефони за информация на пациентите.

Проф. Богов уточни, че не е приел оставката на проф. Паскалев и екипа му и ще се възползва от законовия 7-дневен срок да отговори.

Шефът на болницата обясни, че на проф. Паскалев са били предложени няколко варианта за пребазиране на диспансера, включително и в реновираното отделение на клиниката по кожни болести, но той е отказал.

Според него това е „абдикация“ от пациентите, безотговорно отношение и "невъзможност да прескочиш собственото си его".

„В годините назад, точно тук, в Александровска болница, е имало бомбардировка, имало е две ужасни пандемии – и тогава болницата е оцелявала. Лекари са оставали да доброволстват“, заяви той, като подчерта, че именно днес, когато има нужда от специалисти и доброволци, в лечебното заведение напускат медици.

Доц. Ангел Кунчев, който също взе участие в пресконференцията, обясни, че подобно преместване създава неудобства, но в ситуацията, в която се намираме, това се случва навсякъде. Д-р Кунчев отбеляза, че поради отслабената имунна система на пациентите от диспансера и рисковете от зарязване с COVID e добре те да бъдат настанени на различно място и изрази надежда, че когато ситуацията се нормализира, диспансерът ще заработи в стария си режим.

По-рано днес стана ясно, че трансплантирани пациенти са подали сигнал до здравния министър, както и до премиера за преместването на клиниката. В него те посочват проблемите, които предизвиква това решение, и твърдят, че ще бъдат обгрижвани от лекари, които нямат достатъчно опит и специализирани познания. Заради проблема утре се подготвя и протест пред ресорното министерство.

Своята позиция по конфликта заявиха и от Националната пациентска организация:

"Бихме искали да напомним, че трансплантираните пациенти у нас не са малко и лечебните заведения, в които се проследяват или лекуват, трябва да гарантират възможността да бъдат хоспитализирани, което от своя страна означава да има достатъчно легла и медицински специалисти. Случаят с бъбречно трасплантираните в клиниката в „Александровска“ е аларма за възможен риск за опасност да не се предостави навременна грижа. По данни на пациенти, трансплантираните, проследявани в клиниката, са повече от 660, а леглата са 8 (тоест 2 болнични стаи), като ще се ползва още едно помещение за преглед на диспансеризираните пациенти. Съществува и реална опасност медиците от тази клиника да напуснат, с което се рискува тези пациенти да не получат адекватна медицинска грижа."

От НПО се надяват трансформациите на диспансерите за лечение и наблюдение на трансплантираните пациенти да са добре премислени, рисковете за пациентите да са оценени, а новите локации да гарантират спазването на алгоритмите за здравна грижа след трансплантации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!