Сербезова за фалстарта на е-направленията: Подобна безотговорност трябва да се санкционира

Янка Петкова 03 юни 2022 в 14:24 5618 0

Асена Сербезова

Снимка Архив/БТА

Асена Сербезова, министър на здравеопазването

"За мен като министър на здравеопазването фактът, че законодателят не е предвидил никакъв механизъм за санкции спрямо тези, които саботират процеса на електронизация, е неприемлив. Не може за толкова ключов елемент в нашата здравна система, какъвто са направленията за прегледи или изследвания, да се разчита единствено на добрата воля на частни субекти", заяви в позиция до медиите министърът на здравеопазването Асена Сербезова след неуспешния старт на е-направленията.

Тя ще настоява да бъдат намерени законови механизми, които "да санкционират подобна безотговорност".

"Трети ден български граждани не могат да получат необходимите им направления за прегледи и изследвания. Недопустимо е заради една фирма, доставчик на софтуер, която е неглижирала процеса по въвеждането на този вид електронна здравна услуга, потърпевши да са граждани и лекари. Две години доставчиците на софтуер са обучавани, за да са готови на 1 юни 2022 г. да стартират модулите за електронно направление. Въпреки това „неразбрали“ не липсват – може би защото очакванията им са били Министерството на здравеопазването да отложи старта на е-направление, което се е случвало нееднократно през годините – особено по отношение на електронното здравеопазване", заявява в позицията си здравният министър.

Сербезова подчертава, че ще подкрепи всички съсловни организации и граждани, които ще потърсят правата си по съдебен път, заради ограничения им през последните два дни достъп до здравеопазване – "по причина „неразбрали“ частни субекти".

Най-късно до 6 юни здравният министър очаква от разработчиците на проблемния медицински софтуер отговори за създалата се ситуация.

Фалстарт на е-направленията

Електронните направления от общопрактикуващите лекари трябваше да заработят от 1 юни.

"Системата проработи трудно или въобще не проработи, не беше тествана, имаше много грешки, като цяло бяхме блокирани", разказа общопрактикуващия лекар д-р Николай Христов от Варна. По думите му една от програмите препращала всички пациенти на гинеколог, независимо какви са оплакванията му.

Д-р Брънзалов: Проблеми има с един доставчик на медицински софтуер, който владее 60% от пазара

По-късно за сериозни проблеми със софтуера потвърди и зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов, който съобщи, че въпросният доставчик владее 60% от пазара и в съсловната организация са "залети със сигнали" от различни региони на страната.

Все пак той посочи, че при "такъв рязък завой към е-документи, които се обменят по електронен път може да се очаква да има затруднения в началото.

Фирмата, заради която има проблем с е-направленията, се извини на лекарите

От фирмата доставчик изпратиха писмо до съсловната организация, в което се извиняват за причинените неудобства, но подчертаха, че от години секторът няма държавно финансиране и компаниите-разработчици самостоятелно  финансират развитието на медицинските софтуери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !