Quantcast

С близо 60% намаляват хоспитализациите заради грип при имунизираните над 50 г.

Депутати и лекари обсъдиха предизвикателствата пред имунопрофилактиката на заразните болести в условията на COVID-19

OFFNews Последна промяна на 30 октомври 2020 в 13:32 472 0

С близо 60% намалява броят на хоспитализациите заради грип при имунизираните лица над 50 год., а с над 74% намалява приемът на деца в интензивни отделения, заради усложненията на грипа, това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев по време на дискусия за предизвикателствата пред имунопрофилактиката на заразните болести в условията на COVID-19 в парламента.

Той припомни, че грипът е тежко инфекциозно заболяване, което причинява сериозна заболеваемост и смъртност. Според него, най-ефективното средство за превенция и контрол на грипа са противогрипните ваксини, които могат да намалят заболяемостта от грип, тежките форми и усложненията. 

Проф. Тодор Кантарджиев представи изпълнението на Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г. В рамките на програмата се осигуряват безплатно ваксини за хора над 65-годишна възраст като през сезон 2020-2021 е планирано доставянето на 180 000 дози при 120 000 през миналата година. Проф. Кантарджиев обясни, че вследствие на коронавируса, тази година има сериозен интерес към грипната ваксина от страна на българските граждани като цяло. По думите му, ако през изминалите години имунизационният обхват е бил около 2%, то през този сезон се очаква да достигне 7%. 

Председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ обясни, че организацията е изпращала многократно становища до Министерството на здравеопазването относно необходимостта да се въведе програма за ваксинопрофилактика на варицелата, заболяване, което е доста разпространено сред децата в България и понякога протичащо със сериозни усложнения.

На дискусията бе отчетено, че пандемията от COVID-19 оказва сериозно неблагоприятно въздействие и върху ваксинацията срещу рак на маточната шийка и скрининговите програми. Експертите са категорични, че този проблем трябва да бъде решен възможно най-скоро.

До 2030 г. всички държави в Европа трябва да са въвели ефективни стратегии за елиминиране на рака, свързан с HPV и да е осигурено ваксинационно покритие от най-малко 90% и за двата пола. От СЗО предлагат към програмата да се включат задължителен скрининг за HPV с обхват поне 70% от жените и своевременен достъп до ефикасно лечение на HPV лезии и рак за най-малко 90% от диагностицираните.

В Националната програма за първична профилактика на рак на маточната шийка на страната ни е заложено да се постигне 75% имунизационно покритие срещу болестта. Данните показват, че през 2019 г. обхватът с първи прием на ваксината е 10,24%, а обхватът на завършената имунизация с две дози е 7,05%.

Според проф. д-р Галина Чакалова, председател на Българската асоциация по онкогинекология, в България трябва да се въведе задължителна имунизация с анти-HPV ваксина с 90% покритие и изпълнение на дозовия режим. Освен това е необходимо програмата да обхване и момичетата, и момчетата, да се въведе организиран популационен скрининг (преглед с цитонамазка) с обхват от поне 70%, да се извършва hrHPV-тест през 2 години, както и да се осигури достъп до качествено лечение на пред-рака и рака на шийката на 90% от диагностицираните. 

Д-р Радосвета Филипова, Дирекция „Здравен контрол“ към Министерството на здравеопазването, припомни предупреждението на СЗО, че по време на епидемия дори временното прекъсване на основни здравни услуги като рутинните имунизации може да доведе до вторични здравни кризи, като взривове от морбили, усилване на икономическите загуби и обостряне на заболеваемостта и смъртността. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !