Проф. Витанов: С този темп няма да достигнем 70% ваксинирани до есента

Проф. Кантарджиев спря бразилския щам, има големи заслуги, убеден е математикът от закрития НОЩ

OFFNews 12 юни 2021 в 09:07 3286 1

Проф. Николай Витанов

„До есента няма как да се ваксинират 70% от населението с темпове на имунизация 20 000 на ден“, коментира математикът от закрития вече НОЩ проф. Николай Витанов в предаването „Тази събота“.

Според него сега рискът за увеличение на случаите е нисък и хората трябва да са спокойни.

Трябва да се поставят по 50 000 дози на ден, за да достигнем нива от 55% до есента, посочи той. В момента са ваксинирани около 15% от българите, а с преболедувалите защитени са около 40 на 100.

Ако успеем да достигнем 50-55%, и има още една вълна през есента, случаите ще са 2500–3000 на ден. Ако не вкараме новия щам, може и да се размине, обясни математикът.

Той коментира пенсионирането на проф. Тодор Кантарджиев Витанов обясни, че протестите са били заслужени, за да получи професорът благодарности за работата си:

„Той беше на първа линия с всички от щаба и успя да спре бразилския щам, има големи заслуги."

Според него целта на НОЩ не е била да плаши, а да дава обективна информация. Имало информация, която не се е била съобщавана, за да не предизвика паника.

„Едно такова нелеко решение беше да не казваме при 37 000 случаи на коронавирус, че през ноември те вероятно ще се увеличат със 100 000, което и се случи преди време“, заяви Витанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9000

1

Petio Petkov

12.06 2021 в 10:22

Колкото коремните хирурзи Мутафчийски и Ангелов са епидемиолози, толкова и Витанов е математик - математиката му е от Търновската математическа гимназия, след която е следвал и специализирал физика, включително в Хайделберг. А и да беше математик по образование, за да прави модели в медицината би трябвало да взел поне 15-тина изпита в тази област или да работи в екип със медицински специалисти, които да имат водеща роля. За нивото на НОЩ може да съдим по резултатите. Мароко, например при 36,5 милионно население има малко над 9 000 ковид жертви - ние - при 6,9 милиона българи, от които 2-2,5 милиона - извън държавата (т.е. - други здравни системи ги лекуват и ги ваксинират), над 17 000 жертви. И бездипломен математик като Витанов може да изчисли, че на милион имаме 10 пъти, а ако приспаднем емигрантите ни - 15 пъти по-голяма смъртност от тази африканска държава.