Проф. Сербезова ще съди министър Хинков

OFFNews 03 октомври 2023 в 10:21 2244 0

Асена Сербезова

Снимка БГНЕС

проф. Асена Сербезова

Спекулациите за "формула на Сербезова" предстои да се докажат в съда. Защото министър Хинков хвърля обвинения. Ще го съдя, разбира се, защото той казва : "Очевидно проф. Сербезова е в играта с реекспорта".

Това заяви по БНР бившият здравен министър проф. Асена Сербезова по повод публични твърдения на проф. Христо Хинков.

В интервю пред bTV в понеделник Хинков обяви, че именно Сербезова е променила формулата за реекспорт на лекарства от 100 на 65%. Това означава, че задоволеността на пазара е до 65%, а останалото може да се изнася.

Подобни обвинения отправи по-рано и председателят на Комисията по здравеопазването в парламента проф. Костадин Ангелов, който обяви, че според доклад на ДАНС, Сербезова е променила формулата, по която работи системата за контрол на недостига СЕСПА и отправи внушение, че по времето, когато тя е била министър на здравеопазването е покровителствала "фармамафията".

Това предизвика реакцията на Сербезова, която представи своята гледна точка за липсата на лекарства у нас, отричайки промените в СЕСПА да са били правени по време на нейния мандат. Тя бе категорична, че е действала според закона.

Според Хинков тя се е съобразила със Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ), където тази формула е 65% още от 2017 г., "но логичното поведение на един министър в редовно правителство с действащ парламент е той да промени не формулата в СЕСПА, а в закона. Законът е писан през 2017-а, по време на ГЕРБ, и общественият интерес не е защитен", коментира настоящият здравен министър и добави, че ще прочете одита на "Информационно обслужване".

"Това, което вие пуснахте и той е споделил, е смесица от истини и неистини и дълбоко неразбиране на тезата за недостига на лекарствени продукти. Аз назначих одит на "Информационно обслужване" за СЕСПА и се установи, че формулата, по която се изчислява недостигът, още в самото начало е била заложена грешно. Няма формула на Сербезова, формула на Хинков и Ангелов, има една единна формула, както е заложена от законодателите. Когато при мен пристигна одитът, се установи, че формулата не е в съответствие със закона и най-логичното беше да се осигури неговото спазване. Това, за което говори Хинков, е законодателна инициатива, която е в ръцете на парламента. Тя действително може да бъде започната от един министър, но това трябва да мине през Министерски съвет и изисква време. Не става въпрос за желание, дали ми харесва, или не. Аз съм длъжна, когато установя, че не се спазва, да възстановя справедливостта на закона. Тук няма тълкуване", контрира Асена Сербезова.

По повод твърденията, че е участвала в създаването на закона в този му вид, когато е била директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), тя обясни, че СЕСПА е създадена, когато вече не е била на поста. 

Когато е създадено законодателството и е разглеждан законът в Комисията по здравеопазване, ИАЛ също дава становище, но директорът не дава еднолично становище, прави се работна група. Проектът, който е предложила агенцията тогава, няма нищо общо с това, което влезе в Народното събрание. А това, което влезе в парламента, беше променено от между първо и второ четене, включително и въпросната формула, от депутати на ГЕРБ. За всичко има документи, каза Сербезова.

По повод липсата на наказания за фирмите, които според доклада на ДАНС са изнасяли незаконно лекарства, тя посочи, че има пропуск в закона, тъй като в тези случаи трябва да бъде отнет лицензът на фирмите за продаване на медикаменти. В момента те могат да регистрират друга фирма и да продължат да развиват същата дейност.

Дебат за лекарствоснабдяването: Всеки дърпа чергата към себе си ''в името на пациента''

Проф. Сербезова каза още, че някои от предложените от здравното министерство промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина са позитивни - като ускорените процедури за паралелен внос на лекарствени продукти.

Според нея промяната във формулата от 65 на 100% няма да реши проблема с недостига, тъй като има други фактори, които влияят на този процес - производствените затруднения на фирмите производители, ниските цени на лекарствата у нас, които са "движеща сила за износа".

По думите ѝ замяната на липсващ медикамент с алтернативен може да реши в голяма степен проблема, но лекарите трябва да бъдат информирани за това.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика