Проф. Кантарджиев: Кърлежът не се вади с народни похвати, защото връща заразена кръв в организма

OFFNews 02 май 2023 в 13:00 2052 0

Тодор Кантарджиев

Снимка Архив/БТА

проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столична община по здравни въпроси

Всички "народни похвати" за вадене на кърлеж са много грешни, защото той изживява стрес и връща заразена кръв в организма ни. Това каза по bTV проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столична община по здравни въпроси.

В София вече се появиха кърлежи, Общината вече предприе почистване на тревните площи, чакаме да стане по-сухо за да бъдат напръскани. Майките да не пускат децата на тревните площи, особено там където има бездомни кучета. Детето и възрастните да се проверяват. 12 или дори 24 часа от впиването на кърлежа в човешкото тяло той не предава инфекцията, затова е много важно да се проверяваме и да се сваля кърлежът навреме, подчерта микробиологът.

Проф. Кантарджиев посочи и кои са безопасните методи за вадене на насекомото: с много тънка пинсетка, като се хваща хоботчето и се дърпа нагоре. "Има начин и с конец като се направи клуп около хоботчето и да се издърпа нагоре кърлежа", каза той и допълни - "Най-важното е след изваждане да се направи профилактика с антибиотик – 10 пъти намалява риска от заразяване. Ако не се вземе антибиотик, рискът от здравословни проблеми в следващите 5 години е много голям."

Професорът съобщи, че в столицата вече е направена ларвицидна обработка срещу комари.

Най-сигурно се изтребват комарите, докато са във водоемите, докато техните яйца и ларви са в блата и локви. Това е най-важно да се прави сега. Препаратите са безвредни за околната среда. Държавата трябва да избърза, защото раззеленят ли се горите много рязко спада ефектът от пръскането. Пръскането с аероплани, с хеликоптери има психологически ефект. Комари най-добре се избиват във водоемите преди да се излюпят, категоричен бе здравният експерт.

"Това, което ме плаши, е т. нар. Западнонилска треска, която комарите пренасят. Миналата година имаше много случаи в Северна Гърция, Сърбия, Румъния с няколко десетки починали. 1% от боледуващите правят тежко възпаление на мозъка и когато имаш 30-40 починали, мисля че трябва да се замислиш да се вземат мерки", каза още специалистът.

Той припомни също, че тигровите комари, които вече са засечени у нас, пренасят някои екзотични за Европа трески като денга. Има ги в почти всички големи градове с надморска височина по-ниска от 200-300 метра, уточни проф. Тодор Кантарджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!