Проф. Гетов: Може ваксините да са безплатни само до есента, за да не бракуваме или даряваме дози

OFFNews 24 юли 2021 в 08:20 5367 1

Европейският лекарствен регулатор препоръча да бъде одобрено използването на ваксината срещу COVID-19 на Moderna при деца и ученици над 12 години. Тя получи името "Спайквакс", но, разбира се, решението за ваксинирането на децата е на родителите. Това обаче ще гарантира присъствено обучение наесен. 

Това заяви представителят на ЕМА у нас проф. Илко Гетов по Нова тв. Всички ваксини дават защита срещу Далта варианта на коронавируса, но при завършен ваксинационен цикъл - поставени две дози, обясни той. 

Както и с Бай Ганьо, така и с ваксинирането България е уникална в ЕС, коментира той изоставането с имунизацията в нашата страна и необходимостта да се даряват или бракуват ваксини. Ние сме единствената страна, в която можеш да отидеш по всяко време и да си избереш каквато искаш ваксина, подчерта той.  

Като мярка за ускоряването на ваксинацията проф. Гетов посочи и възможността да се обяви, че ваксините ще са безплатни примерно до октомври или ноември, до есента. В крайна сметка ваксините се плащат от парите на всички нас, каза още проф. Гетов. 

Последните 10 дни се наблюдава плавно покачване на заразените. Това оправдава очакванията за четвърта вълна. Дано бъде отложена във времето, за да наваксаме с ваксинирането. Към момента около 2 милиона са ваксинирани поне с първа доза. Но математическите прогнози са категорични – четвърта вълна ни очаква, каза още проф. Гетов. Според него като се сметнат ваксинираните и преболедувалите, около 40% от населението има някаква защита, но трябва да се има предвид и дълготрайността на тази защита.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6500

1

petio01

24.07 2021 в 11:29

Преди да изчислява процент ваксинирани и да ни прави всички ганьовци, Гетов да вземе да уточни или колко сме останали в държавата, за да раздели ваксинираните на броя реални жители, или да прибави към броя ваксинирани у нас броя на ваксинираните ни емигранти и тогава да дели на 7 милиона, колкото се водим на книга. 18 мои роднини-емигранти до един са ваксинирани, но няма как да бъдат отчетени от българската статистика. Става дума все пак за аритметика, а не за висша математика. Не можеш да хулиш сънародниците си за лична грешка в елементарно изчисляване на процент.
 
X

Да помогнем на украинските деца!