Повече заболявания с пожизнен ТЕЛК и придружител предлага МЗ

OFFNews 15 ноември 2022 в 17:05 8527 0

ТЕЛК

Снимка Архив

Проект на Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за медицинската експертиза

Повече заболявания с пожизнен ТЕЛК и придружител са включени в проекта на Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за медицинската експертиза.

От здравното министерство аргументират промените с необходимостта от синхронизиране на националното ни законодателство по обхвата на временната неработоспособност. Друга основна промяна е всички съпътстващи заболявания отново да влязат в оценката, като тя се определя от най-високия процент на най-тежкото увреждане, плюс 20% от сбора на процентите на всички съпътстващи увреждания. В голямата си част тази методика е идентична със съществувалата през 2018 година. 

Какви промени предвижда проекта

Извън общото правило териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) и Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) да се произнасят и по потребността от чужда помощ при степен на трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане (ТНР/ВСУ) над 90 на сто, е регламентирано, че при децата може да се определи чужда помощ и при степен на увреждане под 90 на сто, в зависимост от естеството на заболяването и възможността за отглеждането им извън семейството, свързана с посещение на детска ясла, детска градина, училище и други. В тази категория да бъдат включени и лицата с психични заболявани.

„Заболявания на опорно-двигателния апарат“

При тежката степен на криво краче, след едногодишна възраст на детето, се предлага повишаване на процентите, съответно за едното стъпало – от 30 на 50 и за двете стъпала – от 50 на 71. 

„Психични болести“ 

Промените са свързани основно с допълване на пожизнен срок и/или чужда помощ, ако състоянието е необратимо и лицето не може да се справя само.

В раздел „Аутистично разстройство“ се добавя пояснението „при лица, навършили 16 години“, тъй като органите на медицинска експертиза допускат грешка като оценяват по този раздел и лицата до навършване на 16 години. „Психични отклонения в детска възраст“ е уточнено, че става въпрос за лека умствена изостаналост, в която, по аналогия с умерената степен на умствена изостаналост (т. 1.2.), се предлага разграничаване на случаите без и с поведенчески отклонения.

При „Ушни, носни и гърлени (УНГ) заболявания“ се предлага изцяло нова класификация на степените на
загуба на слуха и съответстващата им оценка в проценти според последната класификация на Световната здравна организация.

„Заболявания на сърдечно-съдовата система“

Добавена е точка, свързана с инфаркт на миокарда след първата година от реализирането му. Определеният процент за това състояние е 50. С уточнение как се извършва оценяването при усложнения.

Повишени от 10 на 30 са процентите на две от състоянието при сърдечна недостатъчност при асимтоматични случаи, при вродени сърдечни малформации без отклонения, които не се нуждаят само от клинично наблюдение. В случай на смяна на сърдечна клапа, байпас процентите са 50%, ако няма усложнения.

Повишен е процентът при по-леките случаи на оперирани деца, тъй като в тази възраст последствията от основното заболяване за цялостното развитие на организма, са много по-осезаеми отколкото при възрастните. 

При инвалидизация вследствие на множествена склероза се определя пожизнен срок на ТЕЛК.

При епилепсията, при средно честите генерализирани епилептични пристъпи процентът се променя от 70 на 71 

При много честите и тежки епилептични пристъпи се добавя пожизнен срок на инвалидност и чужда помощ, тъй като тези състояния, предвид тежестта и честотата на пристъпите, изискват присъствието на друг човек до болния.

 „Хирургични заболявания“

Най-честата предложена промяна, в почти всички раздели, е допълването на периода, спрямо давността от оперативната интервенция или резултата от хистологичното изследване на злокачествено заболяване, с пожизнен срок на инвалидността.

Предлага се повишаване на процента при малигнен тумор на панкреаса от 80 на 91. При вродената аномалия ектопия на пикочен мехур е предложен пожизнен срок на инвалидност, като в забележка се уточнява, че тази оценка важи преди и след провеждане на оперативно лечение на заболяването. 

В раздел „Вътрешни болести“ пожизнен срок е предложен и за карцином на щитовидната жлеза и преживяемост след петата година, както и при както при останалите злокачествени заболявания след петата година.

Предложение за пожизнен срок е направено и при две нарушения на хипофизата. 

Регламентира се издаването на болничен за гледането на здраво дете, до 12-годишна възраст, което е върнато върнато от детско заведение или училище, поради карантина на заведението или на училището, или на отделна група или клас в него, или поради карантина на детето.

Пълният текст на проекта можете да видите тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews