Под въпрос ли е масовата ваксинация с препарата на Астра Зенека

Янка Петкова 27 януари 2021 в 13:04 3657 0

Огромен ваксионационен скандал избухна в ЕС след новината, че ваксината, на която съюзът възлага най-големи надежди за мащабна ваксинация, може да не бъде доставена навреме.

Става въпрос за продукта на Оксфордския университет и "Астра Зенека". Това е най-евтината от досега готовите ваксини и от всички, за които ЕС е сключил договори за доставка. Предвид цената и ранното ѝ разработване, именно от нея съюзът очакваше да получи най-големи количества, за да се извърши масовата ваксинация на населението. Такъв бе и планът за пациентите у нас.

Дали обаче той няма да претърпи съществена промяна?

Вчера от Европейската комисия обявиха, че ще настояват "Астра Зенека" да оповести плановете за доставките си. Решението беше взето, след като компанията съобщи, че съкращава с 60 на сто предвидените дози за ЕС, без да даде обяснение защо се налага редуцирането на количествата.

Оповестен беше и разговор между председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и изпълнителния директор на "Астра Зенека" Паскал Сорио, на който, по думите на говорителя на Комисията Ерик Мамер, тя "ясно е показала, че очаква компанията да изпълнява условията, залегнали в договора за осигуряване на авансово закупени ваксини за ЕС и е напомнила, че Общността е инвестирала значителна сума, именно за да се гарантира, че продукцията ще бъде налична дори преди Европейската агенция по лекарствата да даде разрешението си".

Сумата, която Еврокомисията е превела на британско-шведската компания, е 336 милиона евро. Предварителното споразумение е от август миналата година и е за 300 милиона дози, като предвижда натрупване на дози на склад още преди получаване на разрешителното, за да може доставките да започнат незабавно.

Очаква се ваксината на "Астра Зенека" да получи одобрение под условие от Европейската агенция по лекарствата в петък.

"Астра Зенека" беше първата компания, с която Европейската комисия подписа рамков договор още през август миналата година. Ваксината на фирмата е най-евтината от всички, съхранението ѝ не изисква специални условия като РНК ваксините и затова заявените количества също бяха големи. България също е поръчала най-много дози от тази ваксина индикативното количество е 4 518 323 дози.

По-късно днес здравното министерство публикува и очакваните през февруари дози: 48 315 дози към 7.02.; 74 556 за 14.02. и 139 126 дози на 28.02.

* Разрешението на ваксината за употреба под условие в ЕС се очаква до края на седмицата

Новината за съкращаване на дозите за ЕС от "Астра Зенека" дойде дни, след като ЕК обяви, че очаква от държавите членки да ваксинират 70% от възрастното население на съюза до края на лятото.

От Еврокомисията обясниха, че в договорите с компаниите има предвидени юридически стъпки, в случай че поетите задължения не се изпълняват, но засега Брюксел не иска да влиза в подробности затова дали ще бъдат заведени дела. Всяка държава също има право индивидуално да търси отговорност по съдебен път от фирмите при неизпълнение на заявените доставки.

"Доверието е силно разклатено", каза служител на Комисията пред "Политико" и добави: "Към днешна дата не е обяснено напълно какво се е случило с парите и какво е направила компанията по отношение на задължението си да произвежда в риск." Друг служител на Комисията заяви, че компанията повтаря, че "прави всичко възможно" отново и отново, без допълнителни подробности за увеличаване на производството. Длъжностното лице нарече обясненията им "глупост". През по-голямата част от световната надпревара за ваксини Оксфорд/Астра Зенека се разглеждаше като водещ фактор, който беше един от първите, започнали клинични изпитвания.

Междувременно за търсене на съдебна отговорност от компанията се обявиха няколко държави. 

Пред дни Италия обяви, че ще съди фармацевтичния гигант за нарушаване на договора за доставка. Съобщението беше направено от премиера Джузепе Конте, който изрази възмущението си от получената информация, че английско-шведската компания може да осигури едва 40 на сто от количествата имунизационен медикамент, договорени за първото тримесечие на 2021 г.

Това означава, че на Италия ще бъдат предоставени вместо 8 млн. дози, едва 3,4 млн. дози – съвсем недостатъчни за изпълнението на националния план за защита на жителите на страната от опасната короновирусна инфекция, обяви Конте, който ден по-късно подаде оставка.

Вчера германският министър на здравеопазването Йенс Шпан също коментира казуса с фармацевтичната компания и подозренията на ЕК, че от Евросъюза "изтичат ваксини" и заяви, че Европа трябва да има справедлив дял при разпределението на ваксините от "Астра Зенека". "Разбирам, че има проблеми с продукцията, но това трябва да засегне всички по един и същ начин. Тук не става въпрос Европа да е първа, а за справедлив дял за Европа", коментира Шпан пред телевизия ZDF и добави, че редно да се ограничи износът на ваксини.

Германското министерство на здравеопазването дори реши да спре прилагането на ваксината "Астра Зенека" на възрастни хора, докато има доказателства за нейната ефективност сред хората над 65 години, пише "Политико".

По-късно готовността на страни от ЕС да заведат дело срещу фармацевтичния гигант, ако не спази графика си за доставка, потвърди и латвийският външен министър Едгарс Ринкевич.

Ние смятаме, че е нечестно компаниите да не изпълняват задълженията си - особено "Астра Зенека", която получи доста пари от ЕС за изследвания и разработване на ваксина, каза Ринкевич. Той е на мнение, че страните от ЕС трябва да предприемат координирани правни действия.

Паскал Сорио: Не пренасочваме ваксини за по-голяма печалба

В интервю за няколко големи европейски вестника, сред които "Ла Република", главният изпълнителен директор на компанията Паскал Сорио категорично опроверга предположението, че фармацевтичният гигант насочва производството си към други страни в търсене на по-голяма печалба и обясни, че забавянето е заради проблеми в производството на основния компонент на ваксината във фабриките в Нидерландия и Белгия.

По думите му изоставането от графика е с два месеца. Доставките за ЕС са забавени и заради късно сключения контракт за ваксината – три месеца след Великобритания. Според договора, за Острова доставката е за 100 милиона дози и поет ангажимент за доставянето им няма, докато за ЕС е 400 милиона дози, като Брюксел иска да бъдат доставени едновременно.

Сорио каза още, че "Астра Зенека" ще произвежда по 100 милиона дози в света на месец от февруари. ЕС ще получи 3 милиона дози, след като ваксината бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата. Общо 17 милиона ще бъдат доставени до февруари. Това ще означава приблизително три милиона за Германия, 2,5 милиона за Италия и около 2 милиона за Испания.

Каква е позицията на България?

Официален коментар по казуса с доставките на "Астра Зенека" няма. В началото на януари здравният министър Костадин Ангелов съобщи, че се очаква в България да пристигнат 4,5 милиона дози от ваксината, количество, което  ще е достатъчно за ваксинирането на 2,5 милиона български граждани. Първата доставка е 500 000 дози, посочи Ангелов.

В свои медийни участия министърът обясни и защо страната е предпочела първите най-големи количества ваксини срещу коронавируса да бъдат от "Астра Зенека" - първоначално компанията е била в най-напреднала фаза на клинични изпитвания, ЕК е сключило първото споразумение за доставки с нея, цента, на която се предлага ваксината, и сравнително лесната ѝ логистика също са аргументи в полза на избора на правителството. В интервю за Нова телевизия тази сутрин министър Ангелов заяви, че получените количества ваксини са договорени от ЕК, която е била упълномощена да го направи с решение на Народното събрание.

По думите му най-голямата поръчка е от "Астра Зенека", тъй като това е първата ваксина, за която е сключил договор ЕС.

"На тази ваксина заложи целия ЕС, поръча най-много дози, тъй като логистиката на РНК ваксините е сложна", каза Ангелов и обяви, че планира среща с колегите му в Брюксел, които отговарят за разпределението и доставките на ваксини, за да постигне "максимална яснота".

Можела ли е страната да предпочете друг основен доставчик и кой на практика договаря количествата, става ясно от публикуваните в сайта на Европейската комисия въпроси и отговори във връзка с преговорите за ваксини.

Какъв е механизмът?

Преговорите с доставчиците на ваксини се водят от ЕК, подпомагана от съвместен екип за преговори. Членовете на съвместния екип за преговори, в който има представители на седем държави членки, се назначават от управителен комитет. Всички държави — членки на ЕС, имат свои представители в този комитет, който заседава ежеседмично.

Към сключване на споразумение за предварително закупуване се пристъпва, когато и двете страни са финализирали работата по договора. Ако в споразумението за предварително закупуване се предвижда задължение за държавите членки да закупят определен брой дози ваксини, те разполагат с пет работни дни, за да посочат дали желаят да се откажат. Договорът се подписва само когато поне четири държави членки са готови да се обвържат с него.

Каква е разликата между споразумение за предварително закупуване и договор за доставка?

По време на преговорния процес държавите членки съобщават на Комисията какви количества от дадена ваксина желаят да поръчат.

Те обаче са длъжни да ги закупят, когато ваксините са налични и се докаже тяхната безопасност и ефективност. Комисията не подписва договори за доставка в отделните държави. Предварителните споразумения за закупуване позволяват на Комисията да подсигури определен брой дози. Впоследствие държавите членки са отговорни да закупят посочените дози, да активират евентуалните опции от предварителното споразумение за закупуване с цел поръчка на допълнителни дози и да сключат конкретни договори с дружествата.

Дали ваксината на "Астра Зенека" е най-предпочитана от ЕС

Евросъюзът е подсигурил 2,3 милиарда дози въз основа на споразуменията с шест различни дружества:

BioNTech-Pfizer — за до 600 милиона дози;
AstraZeneca — за до 400 милиона дози;
Sanofi-GSK — за до 300 милиона дози;
Johnson & Johnson — за до 400 милиона дози;
CureVac — за до 405 милиона дози;
Moderna — за до 160 милиона дози.

Освен това Комисията приключи разговорите с Novavax — за до 200 милиона дози, и с Valneva — за до 60 милиона дози. Произвежданите от две от тези дружества ваксини са одобрени и пуснати на пазара от Комисията: BioNTech/Pfizer (21 декември 2020 г.) и Moderna (6 януари 2021 г.).

Кой решава колко ваксини да получи дадена държава?

Още в началните етапи от преговорите с дадено дружество държавите членки посочват дали се интересуват от определена ваксина и какви количества биха искали да закупят.

След сключването на договора ваксините се разпределят по алгоритъм, основан на броя на населението. В резултат държавите членки получават ваксини при едни и същи условия — на пропорционална основа и на еднаква цена.

Държавите членки може да коригират помежду си количествата ваксини в зависимост от своите нужди. 

Кой поръчва ваксините?

Държавите възлагат поръчки директно на доставчиците на ваксини, като посочват например времето и мястото на доставка и уточняват логистичните аспекти.

Въпросителни около ефективността

Забавените доставки обаче не са единственият проблем на компанията.

"Астра Зенека" и Оксфордският университет променят ваксината си за COVID-19, съобщи Ройтерс. Паскал Сорио, изпълнителен директор на компанията "Астра Зенека" обяви, че работят върху ваксина, която е насочена към южноафриканския вариант на новия коронавирус.

Новината дойде след като вчера от компанията отхвърлиха медийни публикации на "Ханделсблат" и "Билд", че разработеният съвместно с Оскфордския университет препарат дава между 8 и 10% ефективност при хора над 65 години.

В писмена позиция от "Астра Зенека" отбелязаха, че твърденията са "напълно неверни" и уточниха, че британската комисия за ваксинация и имунизация е одобрила използването на препарата при възрастните, и че при тази група е отчетен силен имунен отговор.

Пред италианския  в-к "Република" главният изпълнителен директор на "Астра Зенека" заяви, че ефикасността на първата доза е 100% спрямо възможно тежко заболяване и хоспитализация и 71-73% като цяло. Втората доза е за дългосрочна защита и е по-ефективна, когато се дава по-късно.

Нашата технология е различна. На генетично ниво производството на антитела е по-високо, ако втората доза се получи два или три месеца по-късно, коментира той. Относно новия щам, Сорио обяви, че се работи по нова ваксина, съвместно с университета в Оксфорд, която трябва да бъде готова до септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови