Брюксел настоява Астра Зенека да оповести доставките си

OFFNews 26 януари 2021 в 12:22 1687 0

Европейската комисия настоява "Астра Зенека" да оповести плановете за доставките си. Решението идва след като компанията обяви, че съкращава с 60 на сто предвидените дози за ЕС, предаде БТА.

В края на миналата седмица стана ясно, че компанията има намерение да съкрати доставките за европейските държави за първите три месеца от 80 на 31 милиона дози. Новината беше посрещната с много критики в Брюксел. За пръв път беше изразено съмнение, че дозите, поръчани от ЕС, са продадени на други държави.

Оповестен беше и разговор между председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и изпълнителния директор на "Астра Зенека" Паскал Сорио, на който, по думите на говорителя на Комисията Ерик Мамер, тя "ясно е показала, че очаква компанията да изпълнява условията, залегнали в договора за осигуряване на авансово закупени ваксини за ЕС и е напомнила, че Общността е инвестирала значителна сума, именно за да се гарантира, че продукцията ще бъде налична дори преди Европейската агенция по лекарствата да даде разрешението си".

Сумата, която Еврокомисията е превела на британско-шведската компания, е 336 милиона евро. Предварителното споразумение е от август миналата година и е за 300 милиона дози, като предвижда натрупване на дози на склад още преди получаване на разрешителното, за да може доставките да започнат незабавно.

Очаква се ваксината на “Астра Зенека” да получи условно одобрение от Европейската агенция по лекарствата в петък. “Астра Зенека” беше първата компания, с която Европейската комисия подписа рамков договор още през август миналата година. Ваксината на фирмата е най-евтината от всички и затова заявените количества също бяха големи. България също е поръчала най-много дози от тази ваксина индикативното количество е 4 518 323 дози.

Новината за съкращение на дозите за ЕС от “Астра Зенека” дойде дни след като ЕК обяви, че очаква от държавите членки да ваксинират 70% от възрастното население на съюза до края на лятото.

От Еврокомисията обясниха, че в договорите с компаниите има предвидени юридически стъпки, в случай ще поетите задължения не се изпълняват, но засега Брюксел не иска да влиза в подробности затова дали ще бъдат заведени дела. Всяка държава също има право индивидуално да търси отговорност по съдебен път от фирмите при неизпълнение на договорите.

Днес Германия обяви, че подкрепя предложението на Европейския съюз за ограничаване на изнасяните извън блока ваксини срещу коронавируса. Германския министър на здравеопазването Йенс Шпан заяви, че Европа трябва да има "справедлив дял", информира "Ройтерс".

"Разбирам, че има проблеми с продукцията, но това трябва да засегне всички по един и същ начин. Тук не става въпрос Европа да е първа, а за справедлив дял за Европа", коментира Шпан пред телевизия ZDF и добави, че редно да се ограничи износът на ваксини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови