Пирогов спря протестите: Животът и здравето на пациентите са най-важни

OFFNews 22 юли 2021 в 13:59 1182 0

Снимка УМБАЛСМ "Пирогов"

Медиците от "Пирогов" прекратиха протестните действия.

В идентични становища от синдикалните организации към болницата и от ръководството ѝ до медиите се посочва, че решението е следствие от проведената вчера в Министерство на здравеопазването среща със д-р Стойчо Кацаров, по инициатива на БЛС. 

На срещата беше подписана съвместна декларация, според която се изказва съжаление за "нелицеприятните" реплики и се потвърждава доверието към работещите в "Пирогов".

Решението за прекратяване на протестните действия е взето от ръководството на университетската болница. 

"След изказаните становища между страните, взели участие в дебатите Синдикатите към болницата смятат, че животът и здравето на пациентите са най-важни и затова е неуместно участието в протестни действия", съобщават от синдикалните организации СС "Подкрепа" и ФСЗ КНСБ в лечебното заведение.

Конфликтът избухна след проверка на НЗОК, при която бяха установени нарушения за над 1 млн. лв. Здравният министър уволни директора на на "Пирогов" проф. Асен Балтов и назначи ново ръководство. От болницата оспориха констатациите, но здравният министър подкрепи становището на Касата и заяви, че самият той е бил един от пациентите, на които е била издадена фалшива хоспитализация.

Това изкара пироговци на протест и в продължение на няколко дни те блокираха кръстовището при болницата с искане за оставки на здравния министър д-р Стойчо Кацаров и на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев.

В сряда, по инициатива на председателя на БЛС д-р Иван Маджаров, враждуващите страни се срещнаха и се обединиха около становището, че здравната система се нуждае от реформа.

Д-р Маджаров подчерта, че 99% от нещата, които са били изговорени в публичното пространство, не отговарят на истината, и че е време конфликтът да "слезе от екраните" и да бъде постигнато примирие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови