Пирогов ще връща над 1 млн. лв. Проверката на НЗОК установи сериозни нарушения

OFFNews 12 юли 2021 в 17:19 1970 0

Неоснователно получени суми в размер на общо около 1,1 млн. лева ще трябва да върне УМБАЛСМ „Пирогов“ на здравната каса. Това е резултатът от проверката, която беше извършена в лечебното заведение в периода от 28 май до 10 юли, съобщиха от НЗОК.

Проверявани са дейностите по следните клинични пътеки: „Диагностика и лечение на декомпенсирани чернодробни заболявания (цироза) за лица над 18-годишна възраст”; „Диагностика и лечение на остра бъбречна недостатъчност при лица над 18 години”; „Оперативни интервенции при диабетно стъпало, без съдово реконструктивни операции“; „Диагностика и лечение на контагиозни вирусни и бактериални заболявания – остро протичащи, с усложнения“.

Проучени са 802 бр. документация по история на заболяването, която съпътства пациента.

Проверката е установила ред нарушения:

- неспазен диагностично – лечебен алгоритъм;

- отчетена, но неизвършена дейност;

- заплащане от страна на задължително осигурени пациенти на медицинска дейност, която е била заплатена и от НЗОК;

- включени медикаменти в историята на заболяването на пациента, които не са били отпуснати от аптеката на лечебното заведение;

- отчетена и заплатена дейност за конкретни пациенти, които не са пролежавали в лечебното заведение за периода на хоспитализация, отразен в историята на заболяването.

За нарушения в "Пирогов" преди месец съобщи зам.-здравния министър Димитър Петров. Той обяви, че НЗОК проверява 900 случая на пациенти с COVID-19, които са били настанявани повторно в Чернодробната клиника и в Клиниката по бъбречни заболявания. 

В отговор завеждащият клиниката по вътрешни болести в спешната болница доц. Петър Атанасов заяви, че няма пациенти-фантоми в болницата и всички тези хора са били хоспитализирани действително.

"99%  от пациенти съм консултирал лично аз“, декларира д-р Атанасов. Дни по-късно в негова подкрепа пред лечебното заведение се събраха благодарни пациенти. Демонстрантите дори поискаха извинение от здравния министър заради съмненията му, че са фиктивни жертви на вируса.

Резултатите от завършилата проверка на НЗОК ще бъдат предоставени на компетентните органи за последващи действия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!