Огромен ръст на болестите на щитовидната жлеза у нас

Жените страдат около четири пъти повече от мъжете, показват резултатите от скрининговите кампании на Сдружението на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза

OFFNews 06 юли 2023 в 11:25 1726 0

медицински преглед

Снимка PR Care

Преглед на щитовидната жлеза

66% от преминалите преглед и изследвания на щитовидната жлеза имат някаква патологична находка, показват резултатите от скрининговите кампании, организирани от Сдружението на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза – ВИОМ през юни в София.

Партньор на ВИОМ в дните на отворените врати за безплатни скринингови изследвания беше Медико-диагностична лаборатория „Кандиларов“. Организирана бе и профилактичната кампания с ехографски прегледи „Изследвай се, погрижи се за себе си“.

Щитовидните заболявания са по-характерни за жените. Освен това жените са по-активни в такива кампании, те са по-социални, следят за подобни прегледи повече от мъжете. Средно съотношението на различни патологични състояния на щитовидната жлеза при жените и мъжете е 3-4:1 в полза на жените, коментира д-р Наталия Темелкова от УМБАЛ „Александровска“, която бе един от ендокринолозите, участвали в кампанията.

90% от преминалите преглед са жени. Само 10% са мъжете, които са се възползвали от възможността да проверят щитовидната си жлеза. В световен мащаб инициативите през тази година преминаха под мотото „Щитовидна жлеза и генетичен фактор“.

Ендокринолог: Промени в щитовидната жлеза може да има и при нормални хормони

По думите на д-р Темелкова, когато човек има родственици със заболяване на щитовидната жлеза, особено с автоимунен тиреоидит, още от млада възраст трябва да започне профилактични прегледи при ендокринолог.

Особено е важно да се изследват бременните жени с фамилна обремененост; хората, които имат автоимунни заболявания; преминалите възрастта от 30 години със симптоми на щитовидно заболяване; а също и страдащите от захарен диабет тип 1, които приемат амиодарон, литий или други медикаменти, повлияващи щитовидната функция, подчерта ендокринологът.

С напредване на възрастта честотата на ехографските находки се увеличава и достига над 70%, като само 5% от възлите на жлезата са злокачествени.

Щитовидната жлеза играе ключова роля в организма – има отношение към сърдечния ритъм, мозъка, фертилитета. Ако едно щитовидно заболяване не се установи навреме, дълго не се лекува и се задълбочи, може да предизвика тежки промени в психиката – забавяне на мисленето, проблем с концентрацията, депресия. Може да доведе до анемия, до бъбречни увреждания, тежък запек, менструални нарушения при жените и нарушение на половата функция при мъжете и още много други. Ето защо е много важно да се прави профилактика и дори леки нарушения във функцията на щитовидната жлеза да се откриват навреме, категорична е д-р Темелкова.

Д-р Дениз Бакалов: Болестта на Хашимото е ''хамелеон''. Може да има различни прояви

Факти и статистика

Щитовидната жлеза произвежда тиреоидни хормони – жизненоважни за обмяната на веществата, растежа и правилното функционирането на организма. Малки промени във функцията или структурата на щитовидната жлеза може да доведат до големи поражения на други органи и системи – сърдечносъдова, храносмилателна, полова, нервна система, психични проблеми.

Болестите на щитовидната жлеза засягат всеки десети българин, но повечето хора не подозират за това. По последни проучвания 5% от населението на Европа има недиагностициран и нелекуван хипотиреоидизъм (намалена функция на щитовидната жлеза).

Доц. Попиванов: Повишената функция на щитовидната жлеза може да се сбърка с невроза

Типичните симптоми на хипотиреоидизма включват наддаване на тегло, забавен сърдечен ритъм, умора, по-чести и обилни менструални цикли, проблеми с паметта, суха кожа и коса, дрезгав глас, непоносимост към студ.

Хипофункцията често е съпроводена от уголемяване на щитовидната жлеза, т. нар. гуша.

Симптомите на хипертиреоидизма (повишената функция на щитовидната жлеза) са загуба на тегло, ускорен пулс, раздразнителност, мускулна слабост и тремор, нередовен месечен цикъл, проблеми със съня, раздразнения на очите, чувствителност към топлина.

Ако имате някои от тези симптоми, се обърнете към ендокринолог и изследвайте функцията на щитовидната жлеза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки