Безплатни изследвания на щитовидната жлеза в столицата през юни

Кампанията „Изследвай се, погрижи се за себе си!“ ни среща с водещи специалисти в областта, за първи път у нас се разработва и мобилно приложение за пациенти с проблеми на щитовидната жлеза

OFFNews 01 юни 2023 в 16:51 1382 0

преглед

Снимка PR Care

Преглед на щитовидна жлеза

Безплатни скринингови изследвания на щитовидната жлеза през юни в столицата ще съпътстват профилактичната кампания „Изследвай се, погрижи се за себе си!“. В рамките на кампанията за първи път у нас се разработва приложение за пациенти с проблеми на щитовидната жлеза.

Сдружението на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза - ВИОМ за десети пореден път ще даде начало на информационни и скринингови инициативи, посветени на превенцията и ранното откриване на тези болести.

Информация за скрининговите прегледи може да намерите на интернет страниците на ВИОМ. През фейсбук страницата на сдружението ще могат да бъдат проследени разговори с ключови специалисти в областта на заболяванията на щитовидната жлеза.

Дати за скринингов ехографски преглед на щитовидната жлеза

05.06.2023 г. от 8:30 до 12:30 часа и 07.06. 2023 г. от 8:00 до 12:00 часа
Адрес: ул. "Георги Софийски" 74
Телефон за записване на часове: 088435334

7.06 и 14.06.2023 г. от 13:30 до 15:00 ч.
Адрес: МЦ Пентаграм ул.'' Враня"109
Телефон за записване на часове: 0885170236

13.06 и 14.06.2023 г. от 14:00 до 18:00 ч.
УМБАЛ „Александровска“ - Остеометър
ул.''Георги Софийски"1
Телефон за записване на часове: 0885502174

Записването става единствено на посочените телефони за съответните локации.

За болестите на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза представлява малък, подобен на пеперуда орган, разположен в предната част на шията, който произвежда т. нар. тиреоидни хормони, които са жизнено важни за обмяната на веществата, растежа и развитието на организма. 

Този орган е „главен регулатор“ на метаболизма и играе ключова роля за човешкото здраве.

Малки промени в структурата или функцията на щитовидната жлеза могат да доведат до големи поражения на други органи и системи – сърдечносъдова система, гастроинтестинален тракт, полова система, нервнопсихически проблеми и др.

Болестите на щитовидната жлеза засягат всеки десети българин, но повечето от хората не подозират за това. Според последните популационни проучвания 5% от населението в Европа страда от недиагностициран и нелекуван хипотиреоидизъм.

Най-честите симптоми на хипотиреоидизма са: наддаване на тегло; забавен сърдечен ритъм; умора; по-чести и обилни менструални цикли; проблеми с паметта; суха кожа и коса; дрезгав глас; непоносимост към студ; хипофункцията на щитовидната жлеза често е съпроводена от уголемяване на жлезата, известно още като „гуша“.

Симптомите на хипертиреоидизма са противоположни: загуба на тегло; ускорен пулс; раздразнителност; мускулна слабост и тремори; нередовен месечен цикъл; проблеми със съня; раздразнения на очите; чувствителност към топлина.

Неблагоприятните симптоми от хипофункцията и хиперфункцията на щитовидната жлеза са свързани с измененията в нивата на щитовидните хормони Т3 и Т4. Ако имате някои от тези симптоми се обърнете към лекар и направете изследване на функцията на вашата щитовидна жлеза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!