Общественият съвет за детска болница: Няма да се откажем въпреки натиска

Янка Петкова 13 юни 2024 в 12:05 1126 0

Терен за детска болница

Снимка БГНЕС

Теренът, определен за изграждане на национална детска болница в София

Ще продължим дейността си според установените правила и в полза на обществения интерес, въпреки натиска и обидните квалификации, декларират от Обществения съвет за изграждане на национална детска болница в позиция до президента, Министерския съвет, депутатите от 49-тото Народно събрание, Министерство на здравеопазването и медиите.

Опасен* съвет за Национална детска болница

От Съвета припомнят, че основната им функция е консултативна и цели осигуряването на прозрачност по процеса на изграждане на национална детска болница. Дейността на всеки член е безвъзмездна и се ръководи от правила и протоколи, които са публични.

"Всеки един от нас в рамките на своята професионална история и опит е отстоявал каузата за детското здравеопазване като основен приоритет на държавата. Затова не бихме желали да принизяваме дискусията за неговото развитие до лични нападки, обвинения и противопоставяне между частни и публични интереси, категорични са авторите и припомнят, че са имали активна обществена преди да бъде създаден Обществен съвет.

Те посочват, че в една детска болница или в многопрофилна болница с детски структури следва да се гарантира качествено лечение на всякакви случаи, включително тези, които са тежки, трудоемки и изискват голям ресурс.

Освен това всички грижи за децата, не само медицинските такива, следва да бъдат безплатни и да не зависят от финансовите възможности на родителите им. Националната детска болница следва да осигури комплексна медицинска и психологическа грижа за децата, като държавата следва да постави като основен свой приоритет кадровото, материалното и финансово обезпечаване на тези нужди и сме настоявали този приоритет да се отстоява с конкретни действия и поети ангажименти, подчертават от Обществения съвет.

По повод обвиненията, че са оказали натиск, който е променил решението на Министерския съвет за изграждането на частна болница "Мама и аз" от ОС уточняват:

Обществения съвет и неговите членове са изразявали притеснения относно политиката на държавата по отношение на детското здравеопазване, а не притеснения от един или друг частен субект и неговите инвестиции. Бихме се радвали действително да имаме това влияние върху общественото мнение, което "Търговска лига" ни придава в публичните си изявления, но всъщност фактите показват съвсем друго.

Възражения срещу решението на Министерски съвет за одобряване на инвестиционния проект по реда на чл. 37а от ЗЛЗ са отправили редица организации от неправителствения сектор, Президентът на Република България г-н Румен Радев, редица политици, в това число председатели на политически партии. В този смисъл въпросът с какви мотиви и по какви причини Министерският съвет е взел решение за отмяна на първоначалния си акт, не следва да се отправя към нас.

Въпреки нашето притеснение от използваната лексика спрямо нас и подходите, чрез които се прави опит да се заглуши дейността на Обществения съвет, декларираме, че ще продължим дейността си съобразно установените правила и в полза на обществения интерес, завършват позицията си авторите.

Реакцията е в отговор на разпространено в медиите писмо от "Търговска лига", в което членове на Съвета са наречени "вреден източник на скандали", който "пречи на изграждането на национална детска болница". Писмото, което изобилства от обидни квалификации, завършва с внушението, че дните на Съвета са преброени  - "Довиждане вреден и пропаднал ОС-НДБ към МЗ."

Категорично се противопоставяме на използването на Държавна агенция „Национална сигурност“ като инструмент за заглушване на позициите на гражданското общество. Извършването на проверка от страна на ДАНС на Обществения съвет за изграждането на Национална детска болница не кореспондира със законовите правомощия на тази институция по защитата на националната сигурност. Привикването за “обяснения” на хората, които защитават интересите на детското здравеопазване, е скандално, и е признак за бърз упадък на принципите на свободата на мнението в правова държава, обявиха в позиция по случая от "Продължаваме промяната". Те настояват председателят на ДАНС да даде обяснение за проверката и незабавно да преустанови тормоза върху членове на Обществения съвет.

Търговска лига с арогантна реакция за детската болница: ''Довиждане, вреден и пропаднал Обществен съвет''

Търговска лига е инвеститорът, който стои зад проекта за изграждане на болница "Мама и аз" в София. За първи път той беше представен през 2020 г. като детска болница, но след реакция от педиатричната общност, граждански активисти и родители беше отхвърлен от здравния министър Асена Сербезова. Аргументите и тогава и сега са едни и същи - съществува проект за национална детска болница, в столицата няма място за две детски лечебни заведения, частният проект ще привлече педиатрите и медицинските сестри, които и без друго са дефицитни. Вторият опит за прокарване на проекта "Мама и аз" бе направен в края на април тази година и одобрен от служебното правителство при пълна липса на прозрачност по процедурата.

Детска болница в София ще има, но частна. Правителството разреши строежа

Реакцията на гражданската и педиатричната общност беше аналогична, Общественият съвет за изграждане на национална детска болница предупреди, че частният проект ще "минира" държавния. Последва реакция и от президента Румен Радев, коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС. Служебното правителство се видя принудено да отхвърли проекта "Мама и аз" и обяви, че националната детска болница ще се строи в ускорени срокове и трябва да бъде завършена през май 2028 г.

Премиерът спря решението за частна детска болница. Здравната министърка може да бъде уволнена

По-късно стана известно, че членовете на Обществения съвет са предмет на разследване от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) по жалба на "Търговска лига". Пред OFFNews те изразиха недоумението си, че дейността им може да бъде заплаха за националната сигурност на държавата.

ДАНС погна Обществения съвет за национална детска болница

По повод атаката срещу Съвета и направените внушения, че дните му са преброени, от Министерството на здравеопазването обясниха, че не са били уведомени за разследването на ДАНС. От МЗ припомниха, че Обществения съвет има консултативни функции и министър Кондева няма основание за неговото разпускане.

    Янка Петкова

    Янка Петкова e филолог и педагог. Работила е като водещ в радио „Мелодия“, репортер и новинар в радио „99 – Контакт“ , редактор в сп. „Моето бебе и аз“, автор на "Мама Нинджа". От 2018 г. е в екипа на OFFNews с ресор "Здравеопазване". 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    Няма коментари към тази новина !

     
    X

    За и против Гей парада