Нужни са спешни действия за работещо е-здравеопазване

OFFNews 16 февруари 2022 в 16:33 818 0

Снимка Pixabay

Дигитализацията в здравния сектор спешно трябва да се ускори със създаване на работеща информационна система, с интегрирани болнични и доболнични системи и централизирани данни.

За това настояват в отворено писмо от проекта "Индекс на болниците", от Българския лекарски съюз, от Българския фармацевтичен съюз, от Българската генерична фармацевтична асоциация, от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, от Националната пациентска организация и от Българския клъстер за дигитални решени и иновации в здравеопазването.

Писмото е изпратено до отговорните институции.

В периода на здравна криза заради COVID-19 изпъкна ниското ниво на дигитализация на здравния сектор и липсата на работеща единна здравно-информационна система, която да осигури достоверни епидемидемиологични данни. Липсата на автоматизиран процес на лечение на хронично болните, на телемедицина, на мобилни манипулационни на лаборатории, на доставка на лекарства в домове в отдалечени райони, принуди НЗОК да удължава автоматично протоколите за лечение на пациентите, което влоши контрола на заболяванията и увеличи броя недиагностицирани или недобре лекувани пациенти, се казва в писмото.

Според авторите му заради липсата на е-здравеопазване няма стандартизирани медицински данни, реална здравна информация и това пречи на създаването на предвидима и контролирана здравна среда. Под въпрос са надеждността на официалната здравна информация и медицинските данни.

От липсата на дигитализация в сектора страда качеството на лечебния процес и е невъзможно да се вземат адекватни решения за контрол на заболяванията, категорични са от пациентските и съсловни организации, откъдето подчертават, че това поставя под въпрос достоверността на здравната информация, която достига до международните институции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!