Нови ограничения за неваксинираните в Европа и Австралия

В Белгия обмислят задължителна ваксинация за всички, в Австралия забраняват достъпа на неваксинирани до ресторант и фризьор

OFFNews 18 ноември 2021 в 10:22 1050 0

Изправени пред нова вълна на коронавирусната инфекция редица държави затягат мерките за неваксинирани, съобщиха световните агенции.

В Чехия ограничиха достъпа до обществени събития и услуги за неваксинираните. Отрицателните тестове вече не се признават като пропуск. Това съобщи по Нова телевизия изпълнителният директор на вестник „Лидове новини” Веселин Вачков, който от години живее в страната.

„От понеделник би трябвало да встъпят в действие нови, по-сериозни мерки срещу разпространението на заразата. Основната от тях е, че отрицателният тест, бил той антигенен или PCR, няма да бъде признаван за зелен сертификат. Това на практика означава, че всички услуги, събития, хотели няма да може да се ползват от неваксинираните. В институциите ще има някакъв режим. Има изключения и за учениците, при тях тестовете ще се признават”, обясни изпълнителният директор на вестник „Лидове новини” Веселин Вачков, но уточни, че контролът по спазване на ограниченията е формален.

Случаите се увеличават много бързо. Поне засега смъртността е много ниска. Броят на заразените расте скоково. Със завършена ваксинация са малко повече от 60% от чехите, с първа игла са почти 70%, добави Вачков.

В Белгия обмислят задължителна ваксинация за цялото население

Властите в Белгия обсъждат днес дали в страната да бъде въведена задължителна имунизация срещу ковид за цялото население, съобщават местни медии.

Предвижда се съвсем скоро да започне ваксинирането на децата над 5-годишна възраст, а до април догодина всички имунизирани да получат допълнителна доза. В страната досега ваксинираните са близо 75 на сто от цялото население и почти 90 процента от пълнолетните.

Само за последната седмица повишението на броя на новозаразените е над 100 процента, до около 20 000 дневно. Броят на леглата за лечение на тежко болни намалява - заради многото заразени, но и заради напускането на здравни работници.

Някои от напускащите са преуморени, а други отказват да се ваксинират - изискване, което трябва да изпълнят в следващите месеци, за да не бъдат уволнени и професионалните им права да не бъдат отнети.

Медиите съобщават, че заради тези трудности се налага на помощ да бъдат привлечени военни лекари и медицински сестри. В информациите се отбелязва, че от началото на пандемията само за изследвания Белгия е похарчила близо един милиард евро.

Швеция въвежда ваксинационни пропуски на закрито

Службата по обществено здравеопазване на Швеция ще въведе ваксинационни пропуски за COVID-19, които ще са необходими за събития на закрито, на които присъстват над 100 човека, съобщи Шведското радио, цитирано от Ройтерс.

Правителството подготвя законза ваксинационните пропуски от 1 декември, каза на пресконференцията здравната министърка Лена Халенгрен.

82 процента от шведите, навършили 16 години, са напълно ваксинирани срещу ковид. Още около 3 на сто са с една доза.

В момента Швеция има най-малко пациенти с коронавирус в болница и в интензивно отделение на глава от населението от всички страни членки на Европейския съюз.

Строги ограничения за неваксинираните в Австралия

Австралийският щат Виктория ще отмени от утре повечето ограничения за ваксинираните съобщи премиерът на щата Даниъл Андрюс, цитиран от ДПА.

Щатът доближава целта на имунизационната си кампания за напълно ваксинирани 90 процента от населението над 12-годишна възраст и очаква да премине този праг до края на уикенда.

Онези, които не са напълно ваксинирани, ще могат да вземат храна и напитки от ресторантите и кафенетата само за вкъщи. Те освен това няма да могат да посещават магазини, които не продават стоки от първа необходимост, както и кина, театри, зоологически градини, фестивали, салони за красота и фризьорски салони. Магазините, продаващи стоки не от първа необходимост, ще са отворени само за ваксинирани, лица под 12-години и два месеца и някои други ограничени групи.

Австралия планира строги правила за неваксинираните. В бъдеще само напълно ваксинираните австралийци ще могат да напускат страната, без да получават специално разрешение, и да се връщат, без да се подлагат на строга двуседмична карантина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!