МЗ разписа покупката на 6 медицински хеликоптера

OFFNews 30 март 2023 в 18:07 1886 2

Асен Меджидиев, Андреа Миртето

Снимка БГНЕС

Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването, и Андреа Миртето, представител на Leonardo S.p.A

След приключване на процедурата по договаряне без предварително обявление, на 27.03.2023 г. между Министерството на здравеопазването и Leonardo S.p.A. беше сключен договор за доставката на 6 броя санитарни превозни средства за транспорт по въздух (хеликоптери), осигурени с необходимото оборудване и апаратура за нуждите на спешната медицинска помощ.

Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев по време на церемония по предаване на подписания с италианската фирма Leonardo S.p.A договор и свързаната с него документация за изпълнение на обществена поръчка с предмет: „Закупуване на санитарни превозни средства за транспорт по въздух (хеликоптери), осигурени с необходимото оборудване и апаратура за нуждите на спешната медицинска помощ".

 „Поздравявам ви за стартирането на дългоочакваната процедура по въвеждане на спешна медицинска помощ в България. По време на преговорния процес имахте много строги технически изисквания и затова българските граждани могат да бъдат сигурни, че сте избрали най-добрите хеликоптери", заяви Андреа Миртето, старши вицепрезидент продажби за Европа, Близък Изток и Азия на Leonardo S.p.A и увери, че увери, че експертите на италианската фирма са готови да оказват съдействие на всеки етап от реализирането на проекта.

Предметът на договора за осигуряване на 6 санитарни превозни средства за транспорт по въздух (хеликоптери) включва и доставка на необходимото наземно оборудване, както и възможност за закупуване на още два хеликоптера на цена не по-висока от цената на всеки от предходните шест хеликоптера. Общата стойност на договора е малко над 113 млн. лв. без ДДС.

Съгласно условията на договора, първият хеликоптер следва да бъде приет от представители на Министерството на здравеопазването до 15 декември т. г. в завода на производителя в Италия, а през месец януари 2024 г. да бъде доставен в България. Доставката на останалите хеликоптери ще се извършва поетапно, както следва:

· Доставка на хеликоптер № 2 – 30.06.2024 г.

· Доставка на хеликоптер № 3 – 31.12.2024 г.

· Доставка на хеликоптер № 4 – 30.06.2025 г.

· Доставка на хеликоптер № 5 – 31.12.2025 г.

· Доставка на хеликоптер № 6 – 30.04.2026 г.

Цената на хеликоптерите е 113 438 000 без ДДС.

Припомняме, че през месец юли 2022 г. Министерството на здравеопазването обяви обществена поръчка с предмет: „Закупуване на санитарни превозни средства за транспорт по въздух (хеликоптери), осигурени с необходимото оборудване и апаратура за нуждите на спешната медицинска помощ". По процедурата следваше да бъдат закупени шест хеликоптера, ведно с необходимото наземно оборудване. Обществената поръчка беше прекратена, тъй като единствената подадена оферта в процедурата надвишаваше финансовия ресурс, определен от възложителя. С цел максимално бързото въвеждане на спешна помощ по въздух у нас, през месец януари 2023 г. беше обявена процедура за договаряне без предварително обявление за закупуване на хеликоптери.

Започва процедура по изграждане на хангари за хеликоптерите, допълни министър Меджидиев и покани експертите от „Leonardo S.p.A“ да споделят идеи за изграждане на хангарите в България по подобие на хангарите в Италия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1231

2

БотоксПутю

30.03 2023 в 22:50

Май ще излезе, че медицинските хеликоптери ще са повече от военните? Тези, медицинските ще могат ли да летят при минус температури, защото преди време писаха, че версията на военните Кугер хеликоптери не ставала за студено време.

405

1

Козин Човков

30.03 2023 в 18:52

И защо смятате, че "Закупуване на санитарни превозни средства за транспорт по въздух" непременно значи хеликоптери? Може да са балони с нагрят въздух., като всичко друго в България.