Обявиха процедурата за медицински хеликоптери под наем

OFFNews 22 март 2023 в 14:14 953 0

Христо Алексиев

Снимка БГНЕС

Христо Алексиев, служебен министър на транспорта и съобщенията

Днес, със свое решение, обявих процедура за наем чрез оперативен лизинг на два медицински хеликоптера. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

Говорим за два хеликоптера, които ще бъдат с цялото медицинско оборудване, с обучени и лицензирани пилоти. Ще дойдат компании, които имат необходимите лицензи и опит, така че към средата на тази година, както сме поели ангажимент, България да има реално работеща спешна помощ по въздух. Тоест да има хеликоптери с всички необходими екипи, лицензи и разрешителни, за да започне оперирането на ХЕМС, коментира Алексиев.

Вицепремиерът обяви, че срокът за подаването на офертите е 4 май. „Ако всичко върви по план, до средата на годината България трябва да има оперираща и работеща система ХЕМС с два хеликоптера“, смята Христо Алексиев.

От думите му стана известно, че хеликоптерите ще дойдат с обучени екипажи, които вероятно ще бъдат съставени от чужденци, а страната ни вече е започнала обучението на българските медицински специалисти, които ще оказват помощ на пострадалите.

Алексиев обясни, че поръчката има временен характер, обявена е за „2+1“ години, за да може страната ни да има помощ по въздух, докато пристигнат другите хеликоптери, поръчани от Министерството на здравеопазването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови