Лечение в чужбина: знаете ли всичко необходимо?

OFFNews 21 октомври 2020 в 21:36 1336 0

Още през 2019 г. от НЗОК улесниха процеса на заминаване в чужбина за лечение. Те поеха целия процес по одобряване и разглеждане на документите под тяхна юрисдикция.

Преди това, съществуваше Комисия за лечение в чужбина, както и Фонд за лечение на деца - от началото на април 2019 година и двете институции са закрити и дейността им прехвърлена към НЗОК. Август месец същата година е приет за обнародване проект, според който, ако дадено лечение го няма в България, здравната каса ще поема лечението навсякъде по света, а не само в страните, членки на ЕС. Навсякъде по света означава, че е възможно да се осъществи и платено от здравната каса лечение в чужбина, ако в

България, самото лечение не е осъществимо. За момента обаче, това решение не е прието и все още, касата плаща само за лечение в чужбина в ЕС и в страните, с които България има двустранна спогодба. Това са Република Сърбия, Черна гора, Северна Македония, Хърватия, Унгария, Австрия, Люксембург и Полша.

Какво трябва да проучите предварително, ако обмисляте лечение в чужбина?

На първо място е необходимо да си набавите цялата медицинска документация, която ви е била издавана - изследвания, скенери, тестове, диагнози и тн. Без нея, няма да можете да получите консултация, която да е адекватна, без значение към коя клиника в света се насочите. Необходимо е и да си набавите направление, ако такова се изисква.

След това, трябва да обърнете внимание и на финансовия въпрос. Някои лечения в чужбина се поемат от НЗОК изцяло, други частично, а за трети сумата се възстановява на болния след приключване на лечението. Някои терапии обаче не се поемат изобщо и вие сами ще трябва да покриете цялата цена. Освен това, ще са ви необходими средства за път, нощувки, хонорари и тн. Те почти никога не се покриват от здравната каса.

Ако се спрете на платения вариант, за да сте напълно сигурни във всички детайли най-добре е да направите бърза консултация с някой център за лечение в чужбина подобен на Бридж Медикал, където често гостуват и правят безплатни консултации известни медицински специалисти от Турция и Израел.

Не трябва обаче, да обмисляте само заминаването, ами и връщането ви. На място в клиниката трябва да получите рецепта, която да можете да използвате и в България и медицински доклад копие. Ако се нуждаете от последващи грижи при връщането ви, това трябва да сте го организирали още преди да заминете. Само така ще сте сигурни, че след интервенцията, прибирайки се в България, ще получите необходимата ви медицинска грижа.

Проверете клиниката, която сте избрали в чужбина, дали има правото да лекува случаи като вашия. Съществуват така наречените „точки за контакт“ във всяка страна от ЕС, където можете да получите отговори относно медицинските пътувания, да извършите справка и тн.

Лечението в чужбина и неговите условия

Напълно вярно е, че частично или изцяло, разходите могат да бъдат покрити. За съжаление, това може да се случи, но само до определен лимит. Този лимит се определя спрямо разходите по даденото лечение в България. Тоест, дори и да е по-скъпо лечението в чужбина, то разликата трябва да я покриете сами. Заради това пък няма условие в държавна клиника ли можете да получите лечението или в частна.

Добрата страна, за хората, които чакат лечение в България е, че могат да получат такова в чужбина, ако са назад в родните списъци. Тоест, ще получат одобрение, при правилно попълнени и подадени документи към НЗОК за планово лечение.

За какво не е нужно да се притесняват пациентите

Клиниките в чужбина, които предоставят здравно обслужване, осигуряват пълна информация за провежданите процедури, рискове и мерки за безопасност. Осигуряват и преводач или асистират за намирането на такъв. След процедурата предоставят епикриза, която пациентът да върне обратно в България.

Макар дадена интервенция да не е извършена в родината ни, здравните заведения в страната се грижат за нуждите на пациентите след интервенцията. Те носят пълна отговорност за последващите грижи, така че пациентът не трябва да се тревожи за това.

Пътуването в чужбина за лечение не е нещо, което е започнали скоро, така че българската държава има отработени правила и механизми да се справя с такива случаи.

Диверсифицирането на здравни услуги в различни страни от ЕС има своите позитиви и осигурява високо качество здравеопазване за всички.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews