Купуваме медицинските хеликоптери с пряко договаряне

OFFNews 09 януари 2023 в 14:30 1310 0

хеликоптер

Снимка Pixabay

медицински хеликоптер

България ще закупи шест медицински хеликоптера с пряко договаряне с „Леонардо“ - компанията, която беше кандидатствала при първата обществена поръчка за въздушни линейки. Това потвърдиха от Министерството на здравеопазването за OFFNews.

Обявената обществената поръчка пропадна заради предложена от фирмата по-висока от максималната зададена от здравното ведомство стойност.

Прогнозната цена на хеликоптерите ще е над 135 млн. лв., като в нея, освен машините, е включена и апаратура, и обучение. Тази цена е по-висока от първоначално предложената от компанията.

От здравното министерство отбелязват, че решението да се премине към директно договаряне с фирмата, участвала в предходната процедура, е обсъдено и взето в петък, 6 януари 2022 г. Предложението е направено от ресорния заместник-министър д-р Тома Томов, който е упълномощеният представител на МЗ за провеждане на процедурите по Закона за обществените поръчки.

Отчетена е вероятността единственият участник, подал оферта в откритата процедура - Leonardo S.p.A., да участва отново в кратките срокове, които позволява процедурата на договаряне, като съответно подобри офертата си и приеме поставените от възложителя условия и график за изпълнение на поръчката.

Провеждането на процедурата по договаряне без предварително обявление по реда на Закона за обществените поръчки за възлагане на обществена поръчка с предмет:

Закупуване на санитарни превозни средства за транспорт по въздух (хеликоптери), осигурени с необходимото оборудване и апаратура за нуждите на спешната медицинска помощ" ще осигури необходимата бързина на възлагането, с цел гарантиране на необходимото технологично време за доставката и приемането на първия от общо шест хеликоптера в рамките на 2023-та година, посочват от Министерството на здравеопазването.

Договарянето се очаква да се проведе в рамките на няколко дни, за да се види дали единствената фирма, която се яви на прекратената процедура, сега ще може да изпълни заданието за доставка на 6 медицински хеликоптери.

Припомняме, че предвид прекратяването на предходната процедура, поради недостатъчно финансиране в настоящата, е предвидена възможност за национално дофинансиране, в случай че такава необходимост възникне в хода на процедурата по възлагане.

Междувременно по Нова телевизия шефът на Държавния въдухоплавателен оператор Георги Гвоздейков обяви, че процедурата по закупуване на медицински хеликоптер е в ход и ще приключи на 16 януари. По думите му офертата ще бъде отворена ден по-късно.

„Тогава ще имаме яснота дали кандидатите отговарят на изискванията и ако всичко това е спазено и се избере участник можем да кажем, че следващата стъпка е подписване на договор и доставка на хеликоптер“, заяви той.

Няма политическа воля, това е причината толкова години да нямаме медицински хеликоптер, каза още Гвоздейков.

"Държавната администрация има много сериозен проблем, обществото също не е държало сметка за нещата, които се случват", поясни той и допълни: „Най вероятно някой умишлено саботира този проект да не бъде реализиран за сметка на хората.“

Той е на мнение, че трябва да се инициира диалог по тези проблеми, за да бъдат разрешени.

Подробности по процедурата тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови