Китай съобщи за трима починали от COVID-19 в Шанхай след въвеждане на локдауна

OFFNews 18 април 2022 в 09:12 787 0

Снимка БТА/Xinhua

Китай съобщи за смъртта на трима души от COVID-19 в Шанхай за първи път, откакто във финансовия център беше въведен локдаун в края на март, съобщи Би Би Си.

В съобщение на градската здравна комисия се казва, че жертвите са на възраст между 89 и 91 години и не са ваксинирани. Представители на Шанхай заявиха, че само 38% от жителите над 60 години са напълно ваксинирани.

Сега градът ще влезе в нов кръг от масово тестване, което означава, че блокадата ще продължи четвърта седмица за повечето жители.

Досега Китай твърдеше, че в града няма регистрирани починали от коронавирус, което все повече се поставя под въпрос.

Китай регистрира най-високия брой заразени от началото на пандемията

Смъртните случаи в понеделник са първите свързани с COVID-19, официално признати от властите в цялата страна от март 2020 г.

Моментът на това съобщение е странен.

Първо, защото и досега беше недостоверно да се мисли, че никой в ​​град с почти 25 милиона души не е станал жертва на новата вълна от вируса. Но второ, и по-важно, властите официално признаха, че има починали от коронавирусната инфекция.

Това се е случило с десетки възрастни пациенти в една болница в Шанхай. Но те не са били регистрирани като официални смъртни случаи от COVID от властите, а от придружаващите си заболявания. 

Какво се промени? Отговорът е, че нищо не се е променило по отношение на клиничните оценки. Хората с хронични заболявания умират след положителен тест, но смъртността остава нула. Сега трима души са загинали при много сходни обстоятелства и официалният брой на загиналите се е увеличил.

Справедливо е да се запитаме – дали това не е защото властите са решили, че трябва да оповестят публично опасностите от тази огромна вълна от коронавирус, срещу която едва половината от хората на възраст над 60 години в Китай са напълно ваксинирани?

Досега политиката на властите беше, че това е инфекция, която може да унищожи населението, с този аргумент се оправдаваха безкрайните локдауни, на които бяха подлагани различни райони в страната. От друга страна, ако смъртността досега е нулева, защо се затварят градове е въпрос, който все по-често се задава от населението.

Дипломати от 30 държави призоваха китайските власти да не отделят децата с COVID от родителите им

В изявлението по повод смъртните случаи, здравната комисия на Шанхай заяви, че тримата са починали в болница в неделя въпреки „огромните усилия за реанимирането им“, с пояснението, че всички са имали придружаващи заболявания.

От откриването на огнище на Омикрон преди три седмици, Шанхай е под строга блокада, което разгневи жителите на града.

Милиони са затворени в домовете си, като всеки с положителна проба е изпратен в карантинен център.

През последните седмици мнозина се обърнаха към социалните медии, за да негодуват срещу ограниченията и липсата на хранителни доставки.

Хората трябваше да поръчват храна и вода и да чакат правителствените доставки на зеленчуци, месо и яйца, а местни наблюдатели казват, че много от основните продукти вече са изчерпани.

Новият локдаун претовари онлайн услугите, уебсайтовете на хранителни магазини и дори разпространението на държавни доставки.

Властите се борят с над 20 000 нови случая дневно. През последните седмици изложбените зали и училищата са превърнати в карантинни центрове и полеви болници.

САЩ изтеглят част от мисията си в Шанхай заради строгите COVID мерки

Неотдавнашният ръст на случаите в Китай, макар и малък в сравнение с някои страни, е значително предизвикателство за китайската стратегия за „нулев COVID“, която използва бързи локдауни и агресивни ограничения, за да овладее огнищата.

Но повишената заразяемост и по-лекото протичане на варианта Омикрон основателно предизвикват въпроси дали настоящата стратегия на властите е устойчива в дългосрочен план, пише Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews