Дипломати от 30 държави призоваха китайските власти да не отделят децата с COVID от родителите им

OFFNews 04 април 2022 в 14:08 1240 0

Снимка БТА/АР

Дипломати от над 30 държави призоваха китайските власти да не отделят децата с коронавирус от родителите им, съобщи Ройтерс.

Посланиците изпратиха писмо до китайското външно министерство, призовавайки властите да не предприемат подобна стъпка като част от ограниченията, които бяха наложени след увеличаване на заболеваемостта в Шанхай.

Градските власти отделят COVID-позитивните деца от техните родители, позовавайки се на изискванията за превенция на епидемията, което предизвика широк обществен протест. 

„Молим при никакви обстоятелства родителите и децата да не се разделят“, се казва в писмо на френското консулство, адресирано до Министерството на външните работи на Шанхай на 31 март.

В отделно писмо до китайското външно министерство, от същия ден, британското посолство в Пекин заяви, че е обезпокоено от „последните случаи, когато местните власти са се опитвали да отделят непълнолетни, които са дали положителна проба за COVID-19 от техните родители“ и поиска уверения, че това няма да се случи с дипломатическия персонал.

Френската и британската мисии посочиха, че отправят апел от името и на други страни, включително държави от Европейския съюз, Норвегия, Швейцария, Австралия и Нова Зеландия.

"Безсимптомните или леки случаи трябва да бъдат изпратени в "специализирана среда за изолация с персонал, който може да общува на английски", се казва в писмото на френското консулство, с копие от което Ройтерс разполага.

В момента безсимптомните случаи се изолират в централизирани карантинни центрове, някои от които са описани като нехигиенични и пренаселени. 

От британското посолство заявиха, че имат опасения относно условията и липсата на поверителност в наскоро разположените мобилни болнични съоръжения, както и че изолацията в дипломатически жилища е „предпочитано решение и в съответствие с Виенската конвенция“.

„Генералното консулство на Великобритания в Шанхай изразява загрижеността си относно COVID-политиката спрямо всички британски граждани в Китай“, каза говорител на консулството. От френското консулство са отказали коментар. Няма официална реакция и от китайските власти.

В понеделник представителят на Комисията по здравеопазване на Шанхай У Цяню заяви на пресконференция, че децата могат да бъдат придружени от родителите си, ако родителите също са заразени, но ще бъдат разделени, ако възрастните не са позитивни за COVID. Той добави, че мерките "подлежат на усъвършенстване".

Заради вълната от Омикрон Китай изпрати хиляди военни и здравни работници в Шанхай. Те трябва да подпомогнат тестването на всичките 26 млн. жители. Случаите в Шанхай продължават да нарастват въпреки блокадата на града. А мерките на властите да овладеят разпространението се определят като едни от най-мащабните от началото на пандемията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови