САЩ изтеглят част от мисията си в Шанхай заради строгите COVID мерки

OFFNews 12 април 2022 в 11:10 990 0

Снимка БТА/AP

Американските власти издадоха снощи нареждане служителите им в консулството в Шанхай, чиято работа няма неотложен характер, и техните семейства, да напуснат китайския мегаполис заради въведените строги COVID мерки.

Миналата седмица Държавният департамент издаде разрешение на част от дипломатическия си персонал да напусне страната. Сега изискването вече няма доброволен характер, предаде Асошиейтед прес.

Много жители на 26-милионния китайски град Шанхай трябва да останат по домовете си до три седмици поради правителствената политика за "нулев ковид", която налага строга изолация и масово тестване за справяне с огнищата на заболяването.

Хората, които живеят в условията на тези ограничения, описаха ситуацията като все по-отчайваща. Много семейства не могат да напускат домовете си или да се снабдят с храна и други необходими продукти, а жителите с позитивни резултати от тестове за коронавирус са принудени да се карантинират в масови центрове, за които има съобщения, че са претъпкани и предлагат лоши санитарни условия, отбелязва АП.

Китайското правителство и медиите, които са изцяло контролирани от държавата, все по-силно се противопоставят на оплакванията от мерките срещу разпространението на коронавируса.

Пекин реагира гневно на препоръката на американските власти към сънародниците им миналата седмица да напуснат страната, а говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян каза, че Китай е "много недоволен от неоснователните обвинения от страна на САЩ срещу китайския отговор на пандемията и твърдо им се противопоставя".

Става въпрос за съобщение на Държавния департамент, с което той съветва американците да внимателно да преценят дали да пътуват до Китай поради "произволното налагане" на местни закони и ограничения срещу коронавируса, особено в Хонконг, провинция Цзилин и Шанхай. Американските власти предупредиха, че има риск от "отделяне на деца от родителите им".

Преди седмица дипломати от 30 държави призоваха местните власти да не отделят децата с COVID от родителите им. В писмо до китайското външно министерство, от френското и британското посолства в Пекин беше изразено безпокойство „случаи, при които властите са се опитвали да отделят непълнолетни, които са дали положителна проба за COVID-19 от техните родители“ и поискаха уверения, че това няма да се случи с дипломатическия персонал.

Вчера властите в Шанхай предприеха някои действия за облекчаване на локдауна, предаде Ройтерс. Жители на града излязоха от домовете си за първи път след повече от две седмици изолация, а властите съобщиха, че над 7000 жилищни сгради са били класифицирани като зони с по-малък риск, след като през последните две седмици в тях не е бил отчетен нито един нов случай на инфекция със заболяването.

Според японската финансова холдингова компания "Нумора" в момента в 45 китайски града са наложени пълни или частични локдауни, които засягат до 26,4 процента от населението на страната и 40,3 процента от нейния БВП, отбелязва Ройтерс.

Вчера в Шанхай бяха регистрирани 22 348 асимптоматични случая на коронавирус, като ден по-рано те бяха 25 173. Потвърдените симптоматични случаи вчера бяха 994, а в неделя - 914, отбелязва още Ройтерс.

На 6 април Китай регистрира най-високия ръст на заразени от началото на пандемията. Стратегията на страната за "нула COVID" е подложена на огромно изпитание, тъй като случаите продължават да растат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови