Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Китай регистрира най-високия брой заразени от началото на пандемията

OFFNews 06 април 2022 в 11:47 1361 0

Снимка БТА/АР

Китай съобщи за над 20 000 случая на COVID-19, което е най-високият дневен брой от началото на пандемията. Огнище на вирусната вълна е Шанхай. Стратегията на страната за "нула COVID" е подложена на огромно изпитание, тъй като случаите се увеличават, съобщи Ройтерс.

До март Китай поддържаше ниски нива на ежедневните случаи на заразяване с локални локдауни, масово тестове и строги ограничения на международните пътувания. През последните седмици обаче броят на случаите достигна хиляди на ден, а здравните властите обявиха, че са открили мутация на силно заразния вариант Омикрон близо до Шанхай.

В сряда в Китай са регистрирани 20 472 случая на заразяване, се казва в изявление на Националната комисия по здравеопазване, като се уточнява, че няма нови смъртни случаи.

Това е най-високият дневен брой на заразените в страната, съобщаван от властите, дори и по време на пика на първата вълна, която беше съсредоточена около Ухан. По-голямата част от случаите обаче са безсимптомни.

Въпреки това в Шанхай карантинните центрове са препълнени с хора, които са дали положителен резултат, тъй като градските власти се придържат стриктно към антивирусните протоколи. Те включват отделяне на положителните за COVID-19 бебета и деца от родителите, чиито тестове са отрицателни - политика, която предизвиква безпокойство и у семействата.

Преди седмица дипломати от 30 държави призоваха китайските власти да не се отделят децата с COVID от родителите им. В писмо до китайското външно министерство те призоваха властите да не предприемат подобна стъпка като част от ограниченията, които бяха наложени след увеличаване на заболеваемостта в Шанхай.

Дипломати от 30 държави призоваха китайските власти да не отделят децата с COVID от родителите им

От Комисията по здравеопазване на Шанхай обаче заявиха, че децата могат да бъдат придружени от родителите си, ако родителите също са заразени, и обещаха мерките "да бъдат преосмислени".

В Шанхай, най-големият град в Китай, са регистрирани над 80% от всички новозаразени в страната, съобщиха градските власти. Високопоставен служител на града призна, че финансовият център е бил недостатъчно подготвен за епидемията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!