Кацаров: Тестовете за вход ще са безплатни, трудът на лаборантите ще се заплаща

Ще обсъдим дали неваксинираните да заплащат част от лечението, заяви здравният министър

Янка Петкова 15 октомври 2021 в 14:45 9283 4

Снимка Архив/БТА

Ако алтернативните предложения на главния държавен здравен инспектор се приемат от Експертния съвет по вирусология, тестовете за достъп на неваксинираните ще са безплатни, но трудът на лаборантите ще се заплаща.

Това каза на брифинг при предаването на 18 линейки за 11 спешни центъра министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Той уточни, че за да бъдат валидни, тестовете трябва да бъдат издадени от сертифицирани лаборатории, а давността им е 72 часа за PCR и 48 часа за бърз антигенен тест.

Предложените от главния държавен здравен инспектор мерки ще бъдат обсъдени в понеделник на извънредно заседание на разширен състав на експертния съвет, потвърди министър Кацаров на брифинга и увери, че пълен локдаун в страната - "всичко да се затвори и хората да останат по домовете си", засега не се налага. 

Предложени са два алтернативни варианта мерки - единият - да се използва зелен сертификат без ограничения в капацитета на публични места. Другият - допълнителни ограничения и спиране на дейности, ако не се стъпва на зелен сертификат. Зеленият сертификат е възприет в целия ЕС той удостоверява, че лицето е преболедувало коронавирусна инфекция, че е ваксинирано срещу COVID-19 или че има актуален отрицателен антигенен или ПСР тест, припомни Кацаров. 

Той е възложил бързо да бъдат закупени допълнително 1 милион антигенни теста, в случай че се възприеме вариантът със зеления сертификат, да се осигури възможност на повече хора да се тестват и да се сдобият с такъв зелен сертификат. Те ще бъдат за сметка на държавата.

За училищата - разчетите да се правят на база община, а не област, с цел максимален брой училища да продължат да работят присъствено. Мерките ще бъдат съгласувани с МОН, каза още министърът.

Всички заинтересовани страни - граждански, бизнес, професионални и браншови организации, ще трябва да се произнесат по предложените мерки и едва тогава ще бъде оформен крайният вариант на ограничителните мерки, подчерта той.

Заповедта ще бъде издадена следващата седмица.

Тестовете за антитела не са документ, който може да удостовери наличието на имунна защита, подчерта Кацаров. Един от аргументите - никъде в ЕС и света такъв документ не се възприема като основание за издаване на зелен сертификат, обясни той в отговор на журналистически въпрос.

След запитване дали ще има задължителна ваксинация срещу коронавирус за определени групи, министърът категорично отрече да има такива нагласи и посочи, че никъде по света не се практикува задължителна ваксинация срещу COVID-19.

Министърът не беше категоричен по предложението на ББА за доплащане на лечението от неваксинирани пациенти, приети с коронавирусна инфекция в болница. Той обясни, че е чел за това в медиите и ще го обсъди с експерти.

По повод събитието, на което беше посветен брифингът, министърът отбеляза, че "работата на спешните медици е тежка, а в условията на трета епидемична вълна е още по-тежка"

"Ние дължим признателност и благодарност на всички тези хора за усилията, които полагат. Спешната ни помощ, както и здравната ни система се нуждае от редица организационни промени и подобрения, за да работи по-добре. Смятам, че персоналът се нуждае и от по-добро възнаграждение, което ще предложа и при изготвянето на следващия държавен бюджет. Извърших една промяна в медицинския стандарт по спешна помощ, която позволява на повече болници да разкрият спешни приемни отделения, сравнение с броя им сега, което също би улеснило центровете за спешна медицинска помощ. Но за по-сериозни промени ще е необходимо повече време и промени в законите, което изисква и работещо НС", каза Кацаров.

Линейките са закупени по проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ”, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020. Проектът е с общ бюджет 163 897 815,62 лв. С тази доставка общият брой линейки, осигурени по линия на проекта за ползване от центровете за спешна медицинска помощ в страната, е 358.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1331

4

ваксиниран

15.10 2021 в 16:33

Ако я докараш до болница, щото не си се ваксинирал, защо трябва обществото да плаща за теб и простотията ти?

Когато искаш да си правиш каквото ти скимне - да не ти се месим. Когато имаш нужда от обществото да ти спаси задните части, да се притечем на помощ! Тарикат нещастен.

1331

2

ваксиниран

15.10 2021 в 15:20

Изцяло честно е който си е направил избора, да си понесе и последствията. Как така натоварвате обществото и после искате обществото да плати сметката?