Доц. Кунчев: Или зелен сертификат за вход, или затваряне на бизнеси

Министър Кацаров свиква експертен съвет да обсъди предложенията на извънредно заседание на 18 октомври

OFFNews 15 октомври 2021 в 13:17 12908 20

Ако не се възприеме въвеждането на зелен сертификат, да се определят допълнителни ограничения в капацитета и прекратяване на определени дейности, е една от мерките, които предлага главния държавен здравен инспектор в доклад до министъра на здравеопазването. 

Допълнителните противоепидемични мерки се налагат заради нарасналия брой на заразените с COVID-19 лица и повишения брой на заети легла в болниците. 

Другото алтернативно предложение е  достъпът до редица дейности и обекти с обществено предназначение да се осъществява чрез представяне на сертификат за ваксиниране, за преболедуване, или за изследване с бърз антигенен тест или с PCR, каквато е практиката в редица държави на ЕС.

Предлага се това изискване да се отнася до допускането в образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и дейности.

Отделно от общите мерки, в доклада се предлагат конкретни мерки в сферата на образованието:

Задължително носене на защитна маска за лице за целия педагогически и непедагогически персонал и децата от пети и следващи класове по време на престоя им в учебните заведения.

Ограничаване на смесването на деца от различни паралелки, чрез преустановяване на колективни извънкласни дейности. Спортните дейности да се провеждат само на открито.

При достигане на 14-дневна заболяемост над 500 на 100 000 население на общинско ниво да се въвежда обучение в електронна среда по график и недопускане на повече от 50% от паралелките в присъствено обучение. При достигане на 14-дневна заболяемост над 750 на 100 000 население на общинско ниво - преустановяване на присъственото обучение.

При отсъствие на над 20% от учениците от училище и/или поставени под карантина над 30% от паралелките в дадено училище в община преминаване на обучение в електронна среда по график, с присъствено обучение на паралелки с най-малък брой отсъстващи и не повече от 60% от паралелките.

Министърът на здравеопазването е разпоредил доклада да бъде изпратен на всички заинтересовани страни, ведомства и организации с молба за становища по предложените мерки.

На 18 октомври, в понеделник се свиква извънредно заседание на разширен състав на експертния съвет по епидемиология, на който да бъдат обсъдени направените предложения.

От здравното министерство съобщават още, че е разпоредено закупуването на допълнителни 1 милион антигенни тестове за нуждите на здравния контрол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1331

22

ваксиниран

15.10 2021 в 15:05

Истината, която някой ти казва, че е истина, без доказателства. Без данни - тайна! Лъжат те за парички и власт. Всички анти-вакс пропагандатори в БГ взимат парички за интервюта, депутати и министри станаха. Ваксинирани са. А овчарите им се вързват.

1331

19

ваксиниран

15.10 2021 в 15:04

Ти си от по-нискоинтелигентните, разбирам. Страх те е. Наговорили са ти лъжи. Ваксинирай се, не се поддавай на пропагандата.