Касата и Лекарския съюз се споразумяха, но исканията за оставки в НЗОК остават

Клиничните пътеки се увеличават с 8% а медико-диагностичните дейности с 18% със задна дата от 1 септември

OFFNews 23 ноември 2022 в 18:26 727 0

преговори

Снимка БГНЕС

Подписване на анекс към НРД между НЗОК и БЛС

Българският лекарски съюз и Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна подписаха анекса към Националния рамков договор, предаде БТА.

Анексът към Националния рамков договор е подписан, денят е добър, обединихме се всички. Това единодушно мнение изразиха пред журналисти министърът на здравеопазването Асен Меджидиев и председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров след съвместна среща с Надзорния съвет на НЗОК.

Стойностите на клиничните пътеки се увеличават с осем процента, а за медико-диагностичните дейности повишението е с 18 на сто, посочи министър Меджидиев. По думите му увеличението влиза в сила със задна дата, от 1 септември, и ще остане устойчиво и за следващата година.

С подписването на анекса средствата ще бъдат разпределени по най-прозрачния начин, така че лечебните заведения да получат съответните заплащания, допълни той.

В анекса се описва корекцията на цените на клиничните пътеки, начинът на разпределение на остатъчните средства, прие се методиката, предложена от БЛС за разпределение на излишъка към края на годината и мисля, че всички страни са удовлетворени. Винаги целта ни е била да се действа прозрачно и парите да бъдат разпределени по най-справедливия начин, каза Меджидиев.

Д-р Маджаров посочи, че в анекса е добавено, че новите цени за първична извънболнична и специализирана помощ ще влязат в сила от 1 януари.

"Единственото, което не се знае, е с колко ще бъдат повишени, защото не знаем параметрите на следващия бюджет", добави той.

След 30 ноември ще стане ясно колко точно е остатъкът от средствата в бюджета на НЗОК. По думите му е приета предложената от съсловната организация методика за разпределение на икономиите. Методиката е публикувана на интернет страницата на съсловната организация.

В отговор на въпрос дали съсловната организация все още поддържа позицията си да не преговаря за новия тригодишен рамков договор с това ръководство на Надзорния съвет на НЗОК д-р Маджаров посочи, че това ще е решение на Управителния съвет на БЛС.

"За следващия рамков договор ще говорим, когато направим разбор на предложение, направено ни днес от НЗОК, в което се съдържат много неприемливи за нас неща и са връщане назад, добави той.

Въпреки постигнатата договореност, на фона на постъпилите предложения от страна на НЗОК за Националния рамков договор 2023-2025, позицията на БЛС що се отнася до преговорния процес по предстоящия рамков договор и исканите оставки остава непроменена, каза още д-р Маджаров.

Преди дни ръководството на БЛС изрази мнение, че напуска преговорния процес за следващия тригодишен рамков договор и поиска оставката на управителя на НЗОК и на председателя на Надзорния съвет на НЗОК. Исканите оставки са „заради закононарушения, които смятаме, че се извършват при прилагането на закони и при прилагането на нормативни документи, какъвто е Националният рамков договор“, каза тогава д-р Маджаров.

Ръстът от 8 на сто на цените на клиничните пътеки не е достатъчен, „защото те са функция на това, че нямаме бюджет за следващата година и практически са функция на възможности, които финансово министерство смяташе, че може да направи“, коментира още той.

Анексът влиза в сила след публикуването му в Държавен вестник.

По-рано днес министър Меджидиев се срещна с Управителния съвет на БЛС и с Надзорния съвет на НЗОК, в сградата на НЗОК. Преди срещата д-р Маджаров каза, че са се отзовали на поканата на министър Меджидиев, защото смятат, че институцията Министерство на здравеопазването трябва да се уважава. "Вярваме, че медиаторската роля на МЗ би помогнала да се излезе от тази ситуация", добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови