Кардиолози от ''Александровска'' поставиха пейсмейкър по щадящ метод на стотния пациент

Новият метод на поставяне на пейсмейкър се прилага с местна упойка, възстановяването е два часа след интервенция

OFFNews 25 август 2023 в 09:41 6890 0

поставяне на пейсмейкър

Снимка УМБАЛ "Александровска"

Екипът на д-р Светослав Куртев по време на интервенцията

Пейсмейкър по нов, революционен метод поставиха на стотния пациент кардиолози от УМБАЛ "Александровска", съобщиха от лечебното заведение.

ЛББ пейсмейкърът е най-съвременният метод на сърдечна имплантация във възбудно-проводната система на сърцето, казва д-р Светослав Куртев, специалист в Отделението по инвазивна кардиология с направление “Електрокардиостимулация” към Клиниката по кардиология на болницата. 

Предимството е, че поради физиологичното позициониране на камерния електрод, възбуждането на сърцето се осъществява не дифузно, както до момента, а чрез възбудно-проводната система, което елиминира дългосрочните негативни ефекти на конвенционалното пейсиране. Имплантирането е по-трудно, отнема повече време и изисква специална апаратура, която е налична в клиниката, но постигнатите резултати са удивителни. В повечето случаи пейсираните комплекси на електрокардиограма са толкова идентични с нормалните, че е невъзможно да се познае, че работи пейсмейкър, изтъкна специалистът.

Извършването на стотната интервенция екипът доказва, че е минал обучителната крива за дадената процедура и е достигнал експертно ниво.

„Всяка оперативна процедура има своя обучителна крива. Според Консенсуса на Европейското дружество по ритмология и електрокардиостимулация за физиологично пейсиране, обучителната крива за тези имплантации е сравнително дълга – 100-110 процедури. Това означава, че след тази бройка, най-общо казано, времето за имплантация, необходимият рентген и усилията на оператора за стандартна процедура намаляват и стават константа. Освен това се увеличава и успеваемостта. Това не означава, че обучението приключва, то е безкраен процес и всеки следващ направен случай добавя още към уменията на оператора, но след тази граница от 100-110 случая той достига ниво на експертиза", казва д-р Куртев.

Благодарение на добрите контакти на България с водещи европейски центрове, новата терапия се въвежда почти едновременно в няколко водещи центъра по електрокардиостимулация, един от които е в Александровска болница. Екипът на Клиниката по кардиология, ръководена от проф. Кирил Карамфилов, е обучен в новия стандарт на имплантация през 2022г. от електрофизиолог с международна известност от университетската болница в Любляна, Словения - д-р Давид Жижек.

Това дава невероятен старт на медиците и им помага да не се откажат след първоначалните си опити. По думите на д-р Куртев техниката е описана и приложена за първи път преди по-малко от две години, но започва да се налага масово навсякъде по света и променя изцяло начинът на работа на кардиолозите.

Ние, като университетски център, не можехме да си позволим да изоставаме от световния опит и много бързо взехме решение да последваме тенденцията, веднага след като това беше възможно, посочва специалистът. Старанието ни да сме максимално адекватни на времето, в което живеем, постигнатите теоретични знания и съвременните технологични постижения в областта на сърдечната имплантация до голяма степен гарантират ефективността на този вид терапия, която не само удължава живота на пациентите с ритъмно-проводни нарушения и сърдечна недостатъчност, но им позволява да водят и пълноценен социален живот, категоричен е д-р Куртев.

ЛББ-имплантацията отнема малко повече време, но се прави с местна анестезия. Възстановителният период е само 2 часа след интервенцията и пациентът е изцяло функционално способен още в деня на операцията. Промяната е колосална, с отличен финален резултат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика