Какво се случи в ''Пирогов'': - разказът на медиците

OFFNews 04 септември 2023 в 16:55 7037 2

Пирогов

Снимка УМБАЛСМ "Пирогов"

"Пирогов"

"Ако се обадим на министъра на здравеопазването, дали нещата ще стана по-добре". Това според дежурния спешен екип на "Пирогов" е казал Мустафа Емин, съветник на министъра на отбраната, докато е чакал детето му да бъде прегледано, съобщи bTV, цитирайки писмените обяснения на медиците от въпросната вечер.

Скандалът избухна в края на август след Фейсбук публикация на медицинска сестра на спешната болницата „Пирогов“, в която се твърди, че Мустафа Емин - съветник на военния министър, се е държал арогантно и е поискал дете от шокова зала да бъде изведено, за да влезе неговото. Твърди се също, че е отправил заплахи и използвал името на здравния министър.

Мустафа Емин отрече тези твърдения и се извини на медиците, признавайки, че е бил "малко по-емоционален". Той е кадър на „Да, България“, откъдето започнаха проверка. Вътрешна проверка на болницата установи, че от медицинска гледна точка са спазени всички стандарти за работа и оказване на помощ в рамките на Спешното отделение.

Обяснения са дали три медицински сестри, трима лекари и началникът на отдел „Сигурност“, който описва минута по минута видяното на камерите.

От записите на камерите става ясно, че Мустафа Емин и детето му пристигат в болницата в 19:20 часа, в 22:43 часа то е прието в шокова зала за обработка на рана на челото, а в 22:54 часа е предадено на родителите си, за да се приберат у дома.

Така става ясно, че престоят на семейството в болницата е около 4 часа. Въпросите са обаче основателно ли е да отнеме 4 часа този случай, държал ли се е арогантно съветникът на военния министър и заплашвал ли е персонала на болницата със здравния министър.

Медицинският персонал, дал писмени обяснения по случая, споделя, че детето на Мустафа Емин е било в добро общо състояние, с рана на челото, без данни за кървене в момента. По това време още три деца са чакали за шев.

Преди да дойде редът на детето на Емин, е дошло друго дете, което е било в тежко състояние, в шок и според правилата то е било с приоритет. Затова и семейството на Емин се налага да изчакат още.

Мустафа Емин и съпругата му няколко пъти звънят на звънеца на шокова зала и прекъсват работата на медиците, става ясно от писмените обяснения на персонала и описа на камерите, направен от началника на отдел „Сигурност“.

„Първият път излязох аз и отново обясних, че трябва да изчакат заради спешното дете в залата, при което той ме попита дали трябва да занимава министъра на здравеопазването. Отговорих, че това е негово право“ – пише в обясненията си една от медицинските сестри.

Останалите сестри и лекари също споделят, че Мустафа Емин е отправял реплики, свързани със здравния министър, и към тях.

„Придружителите на детето попитаха дали сега, ако се обадят на министъра на здравеопазването, нещата ще станат по-добре. Уверих ги, че уведомяването на който и да е министър в момента няма да промени нашето поведение“, пише лекарят, който е бил шеф на екипа в конкретната вечер.

Друга медицинска сестра пък посочва „в момент на афект отправи заплахи, без обясними за мен причини, че сега говорил с министъра на здравеопазването и щяло да има последици“.

Документите от проверката, включително писмените обяснения на персонала, са изпратени до Комисията по здравеопазване в НС.

Междувременно военният министър Тодор Тагарев поиска с писмо от здравния министър да извърши проверка дали отговарят на фактите, изнесените във Фейсбук страницата на болницата твърдения, кой е взел решение информацията да бъде публикувана там и кой е администратор на страницата.

"Министерството на здравеопазването не може да взема отношение по публични изяви на служители от еднолично акционерно дружество, каквото е УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”, са заявили за медията от здравното ведомство. 

До края на седмицата се очаква военният министър Тодор Тагарев да вземе решение за съветника си. Това ще се случи след като изгледа записи от камерите на болницата, съобщи Тагарев пред медиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-4778

2

137

04.09 2023 в 18:16

Падам. Да си бил подавал оставката. Да го бил освободил Тагарев. Да го били помолили от дб да напусне. А бе не вие ли е ясно, че гарван гарваново око не вади. Кой става от софрата по желание още преди основното? И престанете с това политиканстване. Тука става въпрос за маниер и модел, който не е свързан с политика или идеология. Тука проблема е свързан с първите 7 години и липсата на човечност във всякакви измерения. Изглежда този проблем не е само на г-н Емин а е всъщност еталон и за неговите шефове и съпартиици. Дъно!!!

1042

1

danvan

04.09 2023 в 17:32

Моето разбиране е, че след тези факти, Мустафа Емин трябва сам да подаде оставка, за да не позволи да бъде използван за уронване престижа на ДБ или за атака срещу министър Тагарев. В цял свят нормалните политици постъпват така в подобни ситуации.

Така ще затвори и устата на кресливите и твърде досадни герберчета по социалните мрежи, които взеха да се повтарят по тази тема, надявайки се със шума който вдигат да заглушат скадала с подкупите и турски паток ...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика