Имате високо кръвно? Ето какво трябва да знаете

OFFNews 18 юни 2021 в 09:56 3093 0

Снимка Pixabay

Едва 45% процента от хипертониците у нас имат добър контрол на кръвното налягане. Данните съобщи проф. д-р Арман Постаджиян, председател на Българската лига по хипертония. България заема челни позиции по сърдечносъдови и мозъчно-съдови заболявания като последица от недиагностицирана и недостатъчно прецизно лекувана хипертония. За да се подобри контрола над заболяването, медицинската общност у нас се обедини в създаването на Харта за контрол на артериалното налягане. 

Документът ще бъде подкрепен от поредица инициативи, информационни и обучителни кампании за придържане към добрите и доказани терапии за лечение на хипертония – както при лекуваните пациенти, така и при пациенти с недоказана хипертония.

Какво трябва да знаем за артериалната хипертония и как да я контролираме

Хипертонията е причина за смъртта на 1 от всеки 8 души (12,8 %) по света. 30% от възрастното население не знаят, че страдат от високо кръвно налягане. 20 500 смъртни случаи на ден се регистрират в световен мащаб.

Има два типа хипертония: първична (или есенциална хипертония) и вторична хипертония. Първичната хипертония означава високо кръвно налягане, за което няма очевидна причина.  Има редица фактори, които могат да повишат риска от развитие на високо кръвно налягане:


Как се диагностицира хипертонията

Вторичната хипертония е високо кръвно налягане в резултат на определени причини (например, нарушено производство на хормони от надбъбречните жлези). От този вид хипертония страдат малък брой пациенти. При откриване на причината и провеждане на правилно лечение, кръвното налягане трябва да се нормализира.

Хипертонията (кръвно налягане равно или по-високо от 140/90 mm Hg) е тиха болест, тъй като рядко са на лице изразени симптоми и затова тя често осттава недиагностицирана. Препоръчва се кръвното налягане да се проверява всяка година.

Ако стойностите са кръвно налягане са равни или по-високо от 140/90 mm Hg, лекарят може да провери с няколко допълнителни прегледа, за да потвърди диагнозата хипертония. Може да използва и устройство за амбулаторно мониториране на артериалното налягане, за измерване на налягането в рамките на 24 часа.

Как се отразява хипертонията на тялото

Когато човек страда от хипертония, сърцето му трябва да работи по-усилено, за да осигури циркулирането на кръвта в тялото. С времето, това високо кръвно налягане може да отслаби стените на кръвоносните съдове, което води до промени в кръвотока.

Всички тези състояние могат да са причина за повишен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания (инсулт, ИБС, сърдечна недостатъчност). Може да бъдат увредени и други части на тялото, в това число бъбреци, крайници и очите.

Как да контролираме кръвното налягане

През повечето време кръвното налягане се измерва от лекар или медицинска сестра, например при обичайно посещение в клиниката. За тази цел се използват сфигмоманометър. Това е устройство за измерване на кръвното налягане (манометър), свързан с надуваем маншон, който се поставя около горната част на ръката. Лекарят надува балона и се усеща доста силно притискане на ръката. След това въздухът от маншона се изпуска и се усеща намаляване на стягането. Тогава кръвното налягане се измерва с манометъра (в милиметри живачен стълб – mm Hg).

Има два различни вида манометри.

Ръчно отчитане, при което лекарят или сестрата раздува маншона с ръчна помпа, след което използва стетоскоп, за да чуе пулса.

При втория вариант отчитането се прави цифрово. Маншонът се раздува и изпуска автоматично. За да се получи точната стойност, при измерването трябва да се стои в покой в продължение на най-малко 5 минути преди измерването, да се седи и да не се говори. Правят се 3 измервания през 1 минута и се взима под внимание 2-то и 3-то.

Промени в ежедневните навици

Извършване на редовна физическа дейност. Тя е важна за сърцето и кръвообращението. Обикновено се препоръчва 30 минути физическа активна дейност дневно в продължение на най-малко 5 дни в седмицата.

Поддържане на здравословно тегло. Ако човек е с наднормено тегло, е изложен на по-висок риск от сърдечносъдово заболяване, диабет и високо кръвно налягане. Затова постигането на оптимално тегло е цел за всеки пациент с хипертония. Намаляването на теглото допълва действието на антихипертензивното лечение.

Подобряването на начина на хранене е важно за здравето както при хипертониците, така и при всички хора. Балансиранията прием на хранителни вещества е също основна част от контрола на повишеното кръвно налягане. Лесно може да се придържат хората към балансирания начин на хранене като се спазват 4 основни препоръки:

1. Ядене на най-малко 5 порции плодове и зеленчуци дневно (300-400 г)

2. Ограничаване на прием на мазнини и масла (най-вече животински мазнини и палмово масло)

3. Намаляване на консумацията на сол

4. Прием на повече риба, 2-3 пъти седмично (сьомга, сардини или скумрия).

Важно е да се намали и консумацията на алкохол

Препоръчително е да се спре пушенето.

Стресът понякога е причина за повишаване на кръвното налягане и сърдечна честота. Доброто качество на съня е много важно, за да се постига ежедневна релаксация на целия организъм, понижаване на сърдечната честота и кръвното налягане.

Проследяване на кръвното налягане

Проследяването на кръвното налягане вкъщи е много важно и може да бъде част от успешното лечение на хипертонията. Следенето на кръвното налягане в домашни условия може да спомогне за по-доброто му проследяване и определяне на подходящо и ефективно лечение. Важно е да се осигури апарат за ежедневно измерване на кръвното налягане в домашни условия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!