Хинков: Финансовата загуба на Пирогов е над 31 млн. лв., заставам зад решението си

Ръководството на болницата покани министъра на здравеопазването на среща със съсловните съвети в "Пирогов"

OFFNews 06 декември 2023 в 13:29 2042 1

Христо Хинков

Снимка БГНЕС

Христо Хинков

Към момента финансовата загуба на "Пирогов" е 31 480 000 лева. Това е 7 млн. повече в сравнение с миналата година. Размерът на собствения капитал на дружеството е под записания. Това значи, че в момента то е декапитализирано от гледна точка на финансовите му резултати, това съобщи министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков на брифинг преди заседанието на Министерския съвет.

Когато получа доклад да нарушения в случая в "Пирогов", аз съм длъжен да предприема действия иначе мога да бъда обвинен в безстопанственост. Одитният доклад е предмет на проверка от прокуратурата, АДФИ, Сметната палата и ДАНС, обясни министърът.

Ангелов: Хинков не се справя. След ротацията няма да е министър

Той потвърди, че в болницата има установени законови нарушения от изпълнителния директор и цитира данни от проверката на вътрешен одит.

"Към 30 септември "Пирогов'' регистрира положителен финансов резултат 898 000 лева. Същевременно отчита значително повече натрупани загуби в сравнение с предишни години. Има сключен договор за банков заем, изплащанията на който не може да бъдат отчитани като финансова печалба. Чрез него се плаща на различни кредитори. Одитният доклад ще бъде огласен, щом приключи прокурорската проверка. В момента не е възможно", обясни министърът.

Здравният министър очаква прокурори в Пирогов, състоянието на болницата било плачевно

Той подчерта, че на базата на одитния доклад са взети решенията за освобождаване. "Не изпълнявам политически поръчки. Стъпката е консултирана с премиера и председателя на Здравната комисия", категоричен бе Хинков. 

По думите му решението за освобождаване на директора не е взето тайно.

"Това не е лично мое решение, изпълнил съм, каквото повелява законът. Документите на предложения от мен нов директор на "Пирогов" са внесени в Търговския регистър за вписване на 4 декември. Процедурата по освобождаване на стария ръководител изтича, едва когато бъде вписан новият. Законодателят е предвидил в подобни казуси да няма вакуум и да не се нарушава приемствеността. Изпълнителният директор носи отговорност за всички сключени договори, плащания и други дейности", обясни той.

Пеевски видя в казуса с Пирогов ''дребно отмъщение''

По отношение на "Майчин дом" Хинков сподели, че всички наднормени вземания са декларирани по законов ред. "Не бяха установени закононарушения. Ако се установят такива, ще се вземат мерки", посочи Хинков. И допълни, че проверките в държавните болници са планови, но ще има и извънредни, които ще преминат по график.

Здравният министър Христо Хинков заяви, че застава зад решението си за освобождаването на директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров не само заради констатациите в одитния доклад, а и заради проблемите с конкурсите за началници на клиники и отделения.

Пациенти питат как лекарят, спасил децата им, се оказа недостоен за Пирогов

"Натоварен съм със задължението да нося отговорност за всички дружества в патримониума на моето ведомство. Когато получа доклад от структурата, определена със закон, в който са установени нарушения, водещи до финансови загуби в "Пирогов" конкретно, аз като министър съм длъжен да предприема необходимите действия, в противен случай мога да бъда обвинен в безстопанственост. Заставам зад моето решение", категоричен е Хинков.

Той отхвърли критиките, че става въпрос за политическа репресияи посочи, че в Пирогов има установени и медицински нарушения, които са предмет на проверка от Изпълнителна агенция "Медицински надзор".

В позиция на Медицинския съвет на спешната болница бе заявено, че "Пирогов" действително е "на печалба" и недоумяват "защо трябва да се сменя един успешен директор". Оттам припомнят, че повече от 15 години болницата няма обособен статут, който да съответства на реалните ѝ функции.

Изразяваме остро несъгласие да научаваме от медиите за предложените промени в ръководството. Изпълнявайки задачите при лечение на болните персонал от 2500 човека заслужава да бъде уведомен от представители на Министерството на здравеопазването. Заявяваме, че ще отстояваме безусловно мястото и мисията на УМБАЛСМ „Пирогов“ във фундаменталната структурата на здравеопазната система. „Пирогов“ е пример за ефективно функционираща 24-часова спешна болница, пише още в позицията на Медицинския съвет до председателя на Народното събрание, премиера, министъра на здравеопазването и председателя на ресорната комисия в парламента.

От "Пирогов" отправят покана към министър Хинков да посети болницата, за да се срещне с Медицинския съвет и Съвета по здравни грижи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1935

1

Муню

06.12 2023 в 13:57

31 милиона загоба от най-ползваната болница!!!
Интересно ми е дали частните болници са на загоба?
ГЕРБ са кретени (а и не само те) ако не разбират мотивите за уволнението!!!
 
X

Да помогнем на украинските деца!