Хапче на Pfizer намалява с 89% риска от тежко протичане на COVID-19

OFFNews 05 ноември 2021 в 13:40 4722 0

Изпитването на експерименталното антивирусно хапче срещу COVID-19 на компанията Pfizer Inc беше прекратено по-рано от планираното, след като досегашните резултати показаха, че лекарството намалява с 89% шансовете за хоспитализация или смърт при пълнолетни лица, изложени на риск от развитие на тежко коронавирусно заболяване, съобщи в петък компанията, цитирана от Ройтерс.

Резултатите изглежда надминават тези, наблюдавани при хапчето "молнупиравир" (molnupiravir) на компанията Merck & Co Inc, за което беше съобщено, че намалява наполовина вероятността от смърт или хоспитализация за пациенти с COVID-19, които също са с висок риск от сериозно заболяване.

Все още обаче не са налични пълните данни за изпитванията на хапчета на двете компании.

Междувременно Pfizer заяви, че планира да предостави междинни резултати от изпитването за своето хапче, което се дава в комбинация с по-стар антивирусен препарат, наречен ритонавир (ritonavir), на Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) като част от приложението за спешна употреба, което беше подадено през октомври. Комбинираното лечение се състои от три хапчета, прилагани два пъти дневно.

Планираният анализ на 1219 пациенти в проучването на Pfizer разглежда хоспитализациите или смъртните случаи сред хора, диагностицирани с лек до умерен COVID-19 с поне един рисков фактор за развитие на тежко заболяване, като затлъстяване или по-голяма възраст.

Установено е, че 0,8% от тези, получили лекарството на Pfizer в рамките на три дни след появата на симптомите, са били хоспитализирани и никой не е починал до 28 дни след лечението. 7% са хоспитализациите при пациентите, третирани с плацебо. В групата на хората с плацебо е имало и седем смъртни случая сред заразените с COVID-19.

Процентите са сходни за пациентите, лекувани в рамките на пет дни от симптомите - 1% от лекуваните с хапчето на Pfizer група са били хоспитализирани, в сравнение с 6,7% за групата с плацебо, която включва и 10 смъртни случая.

Ройтерс отбелязва, че антивирусните лекарства трябва да се дават възможно най-рано, преди коронавирусната инфекция да се развие, за да бъдат те най-ефективни.

"Видяхме, че имаме висока ефикасност, дори и да са минали пет дни след лечението на пациента. Хората може да изчакат няколко дни, преди да получат резултат от COVID-19 тест или нещо подобно, а това означава, че имаме време да ги лекуваме и наистина да бъдем в полза за общественото здраве", заяви пред Ройтерс Аналиса Андерсън, ръководител на програмата на Pfizer.

Компанията не описва подробно страничните ефекти от лечението, но казва, че нежелани реакции са се случили при около 20% от пациентите, лекувани с експерименталното лекарство или сред тези с плацебо.

"Тези данни предполагат, че ако бъде одобрен, нашият перорален антивирусен кандидат има потенциала да спаси живота на пациентите, да намали тежестта на инфекциите с COVID-19 и да премахне до девет от десет хоспитализации“, заяви от своя страна главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла.

Експертите по инфекциозни болести обаче подчертават, че предотвратяването на COVID-19 чрез широко използване на ваксини остава най-добрият начин за контрол на пандемията.

Лекарството на Pfizer, част от клас, известен като протеазни инхибитори, е предназначено да блокира ензим, от който се нуждае коронавирусът, за да се размножава.

Молнупиравир на компанията Merck има различен механизъм на действие, предназначен да въведе грешки в генетичния код на вируса. Merck вече продаде на САЩ, Великобритания и други държави милиони курсове от лечението, одобрено само преди ден от регулаторите на Обединеното кралство.

Pfizer проучва и дали хапчето на компанията може да се използва от хора без рискови фактори за тежко протичане, както и за предотвратяване на коронавирусна инфекция при хора, изложени на вируса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки