Епидемиолог: Антибиотичната терапия при скарлатина предпазва от тежки усложнения

OFFNews 08 декември 2022 в 10:01 2227 0

Христиана Бацелова

Снимка Архив

д-р Христиана Бацелова, епидемиолог

Антибиотичната терапия при скарлатина предотвратява тежки усложнения и автоимунни заболявания впоследствие. При нелекувана скарлатина има риск от поява на бъбречна недостатъчност или увреждане на сърцето по-късно, каза епидемиологът д-р Христиана Бацелова по bTV.

Тя подчерта, че е важно родителите да потърсят медицинска помощ при първи симптоми у детето, за да бъде лекувано правилно. 

Д-р Бацелова посочи, че тази година скарлатината се е появила по-рано, в сравнение с предишни, но според нея няма драстично покачване на случаите.

Спрямо миналата година има отклонение, но по-малкото случаи през 2020-2021 г. се дължат на противоепидемичните мерки заради COVID-19. "Виждаме, че мерките срещу едно въздушно-капково заболяване ограничават и друго", обясни тя.

Скарлатината не е чак толкова заразна като варицелата и морбилито. Разпространява се в организирани детски колективи. Проблемът при нея е, че имаме здраво заразоносителство. По-големите деца или възрастните могат да са здрави носители, без да имат симптоми. Причинителят на скарлатината, бета-хемолитичният стрептокок от група А, е не изгражда резистентност към пеницилина, което е много добре, защото заболяването може успешно да бъде лекувано, каза д-р Бацелова.

Тя посочи, че болестта се предава по въздушно-капков път, при замърсени ръце, общи играчки в детската градина, целувка или близък контакт.

Доста трудно е да се ограничи контактът със заразен в детските колективи. При първи доказан случай или съмнение трябва да се търси съдействие от съответните институции, да се спазва 10-дневната карантина и да се наблюдават контактните на заболялото дете, подчерта д-р Христиана Бацелова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!