Проф. Кантарджиев за случаите с деца в Англия: Стрептококовите инфекции са тежки, но се поддават на лечение с антибиотик

Болка, зачервено гърло, подути лимфни възли, без кашлица са симптомите на стрептококова ангина, посочи експертът

OFFNews 07 декември 2022 в 10:25 13016 0

проф. Тодор Кантарджиев

Снимка Александра Маркарян

проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столична община по здравни въпроси

Стрептококът е широко разпространен микроб, който причинява ангината и скарлатината. Три пъти са се увеличили случаите на скарлатина след падането на маските. Тази бактерия може да причини много тежки инфекции, но се поддава на лечение с антибиотици, каза в ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столична община по здравни въпроси, в коментар за случаите на починали деца във Великобритания.

По думите му антибиотиците работят, когато са "оръжие" на квалифицирани лекари.

Какви антибиотици да се изписват е описано и публикувано от микробиолозите. Хубаво е лекарите да го прочетат и да не лекуват с широкоспектърни антибиотици, както е много модерно у нас, а с истинските антибиотици. Грешният антибиотик е причина за резистентността. Стрептококите са много чувствителни на пеницилини. Как ще се разбере една ангина дали е стрептококова? Има бърз тест, който се взема с тампон, посочи той.

Проф. Кантарджиев обясни какви са симптомите за стрептококовата ангина - болка, зачервено гърло, подути лимфни възли, няма кашлица.

При вирусна инфекция е добре да се пият много течности. При болка в гърлото – лимон със сода, след ядене. А най-важно е да се следи, ако секретите от носа или гърлото станат зеленикави, да се потърси лекар, който да предпише антибиотик, защото вече има бактериална инфекция, каза той.

Има ли грип?

Грип вече има в Румъния, Турция, по-слабо в Гърция. У нас и в Сърбия почти няма. Големият пик на грипа у нас се очаква в края на февруари, засега няма епидемично разпространение, увери микробиологът.

Не са тревожни и новините за разпространението на COVID-19. Смъртността е силно намаляла при хората над 65 години. Макар в някои европейски страни вече да доминира нов подвариант на Омикрон, у нас все още това не е факт, обясни специалистът.

Професорът препоръча "маската да е в джоба и да се слага в оживени закрити пространства". По думите му, докато маските са били задължителни, е имало значителен спад на респираторните заболявания. След премахването на тази мярка случаите на варицела са се увеличили пет пъти.

Той припомни, че тази година има три инфекции, които се следят - грип, COVID и респираторния синцитиален вирус.

Нищо страшно и по-различно. Коронавирусът все още намалява в страната. През януари може да има известен ръст, но е най-добре да правим, каквото смятаме за правилно, пък да става каквото ще, обобщи проф. Тодор Кантарджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика