Д-р Симидчиев: В Плана за възстановяване здравеопазването трябваше да заема 20%, а реално получи под 6%

За преформатиране на системата се обяви проф. Георги Михайлов

OFFNews 17 ноември 2021 в 11:44 1363 0

Снимка Архив

Индикативно в Плана за възстановяване и развитие здравеопазването трябваше да заема 20%, а реално заема под 6%. Недофинансирането се проявява и в този лостов инструмент, коментира по Нова телевизия д-р Александър Симидчиев от гражданската квота на Демократична България.

По думите му Планът за възстановяване и развитие е за възстановяване от кризата, която е медицинска в основната си част. Когато имаме толкова тежки проблеми в здравеопазването, а си решаваме други покрай него, няма как здравеопазването да изплува, категоричен бе той.

Според д-р Симидчиев политиката се намесва твърде много в контрола на пандемията.

"Необходими са ясни приоритети с отчетност дали се следват. Трябва да имаме категоричен и последователен план, който обаче да се изпълнява", обясни депутатът от ДБ. По думите му финансирането трябва да бъде върху приоритетни области с голяма възвръщаемост.

"Клиничните пътеки са сгрешен начин на финансиране, защото според тях пари се дават за диагноза, което значи, че болниците трябва да имат конкретна диагноза. Затова трябва да има диагностично-свързани групи", подчерта д-р Симидчиев.

Проф. Георги Михайлов от БСП от своя страна смята, че новият здравен министър трябва сам да подбере екипа си, не да му го подберат. А тогава сам да поеме цялата отговорност за проблемите в здравеопазването.

"Независимо от героизма на медицинските специалисти, здравната система е разнебитена и е невъзможно да поеме натоварването. Нужно е да се реконструира", сподели той.

"В момента здравната система финансира на исторически принцип, тъй като болниците нямат оборот, защото хората бягат от тях заради COVID болните. ГЕРБ взе решение 85% от финансите се дават за едно лечебно заведение", коментира проф. Михайлов.

Той подчерта, че здравните системи са важни колкото банковите. Според него сега голямата задача е да се преформатира здравната система.

Според д-р Симидчиев решенията не могат да бъдат от днес за утре. Кадровото обезпечаване на сектора и финансирането трябва да са приоритетни. Друг приоритет трябва да е електронизацията на системата, подчерта той.

В заключение проф. Михайлов прогнозира, че след световната ковид криза здравеопазването в цял свят ще се превърне в огромен политически лост, затова е необходимо надпартиен консенсус за реформи в сектора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!