Д-р Петров: Три категории лекарства срещу COVID е поръчало МЗ

При първа възможност плановият прием в болниците ще бъде възстановен, посочи зам.-здравният министър

OFFNews 16 ноември 2021 в 12:34 1871 0

Снимка БТА/Христо Касабов

Три категории лекарства срещу COVID е поръчало Министерство на здравеопазването, едно от тях вече се прилага у нас. Това съобщи зам.-здравният министър Димитър Петров по bTV.

Днес се очакват 10 000 флакона ремдесивир. До месец ще влезе още един медикамент, който се прилага подкожно, той е за пациенти с развита пневмония, при които има много ясни критерии, че могат да развият цитокинова буря. Това е стар медикамент, който сега влиза като лечение за COVID. Очаква се да бъдем одобрен от ЕМА през декември, поясни Петров.

Втората група са коктейлите антитела, които се прилагат в болница, посочи зам.-министърът и добави, че има внесени 3000 броя от тях, очакват се и още – втори медикамент от този вид, но на друга фирма, ще пристигне през февруари.

„Те са предназначени за болни с имунни дефицити, за хора с хронични заболявания или за хора, които от ваксина не могат да изработят имунитет, също така за деца с хронични заболявания“, каза той.

Третата група са пероралните лекарства, като тези препарати няма да бъдат достъпни в аптеките. Поръчани са 20 000 дози от този препарат. Те ще се дават в началото на заболяването на хора от рисковите групи. Втори такъв медикамент се очаква февруари или март.

„Тези лекарства ще се предписват в COVID зоните и от личните лекари“, поясни зам.-министърът.

Той уточни, че въпросните медикаменти не са за масова употреба, а за хора с придружаващи заболявания и вероятност за тежко протичане, и добави, че се прилагат между третия и петия ден от началото на заболяването.

„Това са белтъчни продукти и страничните им действия са по-чести от тези на ваксините. Ефективността им също е различна от тази на ваксините, Нека не разчитаме на хапчета, коктейли антитела или ремдесивира да заменят ваксините“, призова зам.-министърът.

Петров коментира и състоянието на болничната система:

„Болниците са претоварени и персонал не достига. Спада заболеваемостта, но смъртността все още е висока. Тя е отражение на болните, които са били регистрирани преди две седмици. Това е закономерност и очакваме тя да започне да спада." 

По думите му, това обикновено са много рискови хора и за тях е много важно да се ваксинират.

„Направихме всичко възможно, за да задържим плановия и амбулаторния прием в болниците. Сега е спрян, но при първа възможност той трябва да се възстанови. Защото липсата на достъп на хронично болните до кабинетите и болниците води до усложнения на техните хронични заболявания“, каза той.

Д-р Петров засегна и темата за пожара в МБАЛ „Хаджи Димитър“ - Сливен. Той обясни, че причината за тежкия инцидент все още не ясна, но ако има виновни, ще има наказания.

„Причината за пожара в МБАЛ „Хаджи Димитър“ с трима загинали не е ясна. Има два варианта – запалена цигара и повреда в инсталацията. Вторият въпрос е вратата била ли е заключена и от коя страна е била заключена. Касае се за три човешки живота. Ако има вина в болница или човешки фактор, ще има наказания“, каза той и допълни, че здравното министерство е предприело мерките, които са в неговите правомощия.

По думите му по твърдение на ръководството на болницата инсталацията на тази болница е била в изправност. Твърдението на ръководството на болницата е, че вратата е била заключена отвътре. Твърденията са, че пациентите са се задушили от дима. Ще стане ясно какво се е случило. Следствените органи ще установят какво се е случило, каза д-р Петров.

Той поясни, че на болниците ще бъдат предоставени 10 млн. лв. за компенсации на болниците за кислород.

„Нашите препоръки ще са те да се използват за кислородните инсталации и за кислород. Ще им дадем и средства за подобряване на материалната база. Още от септември сме предвидили програма от 10-20 млн. лв. за подобряване на техническата инфраструктура на болниците“, каза д-р Петров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови