Д-р Миндов: Организацията за лечение на ковид пациенти не е ефективна

Нямаме да имаме лимит за PCR тестове, но ще ни санкционират, ако го надхвърлим, коментира абсурдната ситуация председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари

Янка Петкова 24 ноември 2020 в 17:45 4616 0

Снимка Архив

Пациентите с коронавирус могат да се тестват с антигенни тестове, но пък те не са легитимни за прием в болница, поставяне под карантина или издаване на болничен. От друга страна, личните лекари нямат да имат лимит на направленията за изследване с PCR на болни със симптоми на COVID-19, но пък може да бъдат санкционирани, ако го надхвърлят?! От трета страна, антигенните тестове са по-евтини, но в анекса към договора с НЗОК е предвидено личните лекари да издават направления само за безплатен PCR тест. Същевременно болен с коронавирусна инфекция не може да посети личния си лекар, защото е забранено, но не може и да си направи изследвания, защото все още няма електронни направления. Девет месеца след началото на пандемията у нас се обсъжда анекс към Националния рамков договор (НРД) с НЗОК, който да регламентира по-ефективно работата на личните лекари. За проблемите пред семейните практики и пациентите, които се лекуват в тях, разговаряме с д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари.

Д-р Миндов, защо се забави толкова подписването на анекса към Националния рамков договор? Какви са резервите на съсловието?

PCR тестването и пакетът изследвания - рентгенография, пълна кръвна картина..., са написани така, че уж няма да има наложен лимит на тях, но в същото време, ако общопрактикуващият лекар надхвърли някакъв лимит, ще бъде проверяван и съответно ще трябва да връща средства.

Това не е ли абсурдно, няма лимит, но ако се надхвърли ще има санкции?

Ако текущо засекат някакъв преразход, който не е ясно какъв ще е, ние ще трябва да връщаме парите, при което колегите ще кажат – дотук, благодаря. Това категорично трябва да отпадне. Да не говорим трябваше ли изобщо да бъде PCR тестът, за който ще можем да даваме направления. Другото, което е записано в проекта на анекса е, че ако човекът има антигенен тест нямаме право да му назначим PCR.

Защо?

Вие ми кажете. Пълен нон сенс. Как да се съгласиш да подпишеш?! Или ще даваме направления за PCR, или няма да даваме. Ако няма да даваме, да се каже категорично, но да лъжем хората и после да караме лекарите да плащат...

Вие искахте да се заплащат отделно изследванията за диагностициране на COVID-19, да не са в регулация. За какво още не се споразумяхте?

Не би трябвало да има абсолютно никаква регулация в този случай, но в момента е заложено да има лимит. Не е вкаран и един член, който предложи нашето дружество миналия месец и засяга въпроса с лечението на пациенти, чиито лекари са в болнични например. Няма заместници. Имаше няколко такива случаи, колеги се разболяват и няма кой физически да ги замести, те не могат да назначат служебно заместник и хората остават без лекар. Имахме предложение какво да се случи. В момента, по рамков договор, ако отидете извън София, в друг здравен район, можете да посетите по повод общо заболяване всеки общопрактикуващ лекар и НЗОК заплаща този преглед на лекаря на минимална цена. Пациентът получава лекарска помощ. Искахме това да се приложи и в условията на епидемична обстановка. Ако се е разболял личният лекар, пациентът да може да посети всеки един друг личен лекар и да получи медицинска помощ. Това изобщо не е влязло в анекса към НРД. Хората сега ги е страх и работят от вкъщи. Имам болни колеги, на които членове на семейството ходят до практиките, носят рецепти, защото няма кой, болни са от COVID-19.

Бяхте много категоричен, когато казахте неотдавна, че електронни направления скоро няма да има. Как стоят нещата сега?

До тоя момент няма нищо. Трябва да се актуализират наредби, електронното направление и електронната рецепта да се включат като нормативна база. В законите и наредбите електронната рецепта юридически не съществува.

Не е ли логично да се подготви нормативната уредба преди да стартира една такава система?

От времето когато здравен министър беше Гайдарски – 2005-2006 година беше готова цялата тази система – електронно направление, електронна рецепта, даже проиграха как работи в едно малко населено място до София. Всичко беше готово имаше дори прототип на електронната здравна карта. Всичко потъна. Не знам какви пари са тези проекти, какво се направи. Това са почти 15 г. и повече. Всичко беше готово още тогава и го зарязаха. И сега заради коронавируса проблемът отново излезе на преден план. Надявам се да стане факт, макар че това няма да ни облекчи съществено работата. Защото пак всичко ще трябва да се въвежда след преглед, пак трябва да има личен контакт.

От Информационно обслужване обясниха, че проблем е синхронизирането на софтуерите на личните лекари към системата.

Да, това е проблем, защото личните лекари се обслужват от над 10 софтуерни фирми. Всяка една е частна и трябва да се напасне, да се тества и т.н., което иска време. Но по-големият проблем сега е тестването за коронавирус.

Какви са опциите на един пациент с коронавирус в момента?

Мобилните пунктове към ДКЦ-тата за преглед и антигенни тестове са решение в София. Но това, което обясняваха за записване на час през онлайн платформа, не работи. Всеки си отива и чака. Напливът е огромен, няколко поликлиники вече имат онлайн записване, но часовете за дни напред са заети. Тестове могат да се направят и от личния лекар. Аз например работя далеч от поликлиника. Затова взех антигенни тестове и ги правя в кабинета си. Вчера съм направил 4, 3 излязоха положителни. Но 80% от колегите отказаха категорично да правят тези изследвания, за да не привличат ковид болни в кабинетите си по време на общата амбулатория. Защото, когато има такава опция, пациентът не се интересува, че пред кабинета има здрави или болни от друго хора, той иска да се тества. Хайде лекарят си е сложил главата в торбата, но ще зарази останалите. В тези поликлиники коридорите са тесни, няма условия за пазене на дистанция. Никого не съветвам да ходи там.

Понякога идват хора, които нямат типичните симптоми на ковид – идват с ниска кръстна болка, болки в гърба, ставите и мускулите, които не предвещават ковид, но се оказва, че е коронавирус. Дори идват и казват - ние сме за нещо друго. Аз ги разделям. Но когато се обадят, правя коридор в извънработно време, когато няма почти никой, с отделен вход. Преглеждам ги максимално бързо – преслушване, пулсоксиметрия, кръвно, прави се физикален преглед и в рамките на няколко минути се прави теста и излизат. Следва бърза дезинфекция и влиза следващият, но когато се работи само това. Обличам се в предпазно облекло, действам максимално бързо, отвън давам рецепти и резултати. Но това не може да се прилага масово.

Регламентиран ли е в крайна сметка пътят на пациента?

Регламентиран път на пациента няма. При последната среща с г-жа Фандъкова тяхното желание беше с обаждане на лекаря и записване на час да се правят антигенните тестове. Общината ги плаща. В момента можем да се обадим по телефона в ДКЦ и да кажем името на пациента или даваме едно талонче - бланка 119, с него хората отиват да се тестват с антигенен тест.

А какъв е вариантът пациентът да си направи рентгенова снимка?

Ако е карантиниран, няма право да излиза. В този случай, ако падне нивото на кислорода, има задух и състоянието се влоши Спешна помощ трябва да го откара до болница. Разписано е, че пациент под карантина не може да излиза.
В мобилните пунктове няма възможност за преглед на рентген. Там се правят само антигенни тестове и се мери сатурация (нивото на кислород в кръвта).

2/3 от хората настояват за рентген от страх и в повече случаи се оказва, че нямат проблем. Спешна помощ се води от пулсоксиметрията – нивото на кислорода. Това е основен критерий, защото понякога и рентгенът не показва обективното състояние, а кислородът пада, значи има проблем.

Значи вие можете да давате направление за рентгеново изследване, но пациентът не може да идва при вас да си го вземе?

Може, ако е с антигенен тест и не е регистриран официално в системата и карантиниран от РЗИ. Затова искаме да можем да издаваме електронни направления или да се помисли за изключенията – когато човек с коронавирус, поставен под карантина, има нужда от допълнителни изследвания, да може да излезе, за да ги направи. Но в този случай трябва да има отделни коридори за рентгенови снимки на хора с коронавирус, за да не се смесват с останалите пациенти. Ковид рентген трябва да има.

Все пак снимката не решава нищо. Водеща е клиничната картина, задухът и кислородната сатурация. Дори отрицателният тест не е гаранция. Няма нещо, което да е 100% гаранция. За постъпване в болница се изисква положителен PCR тест и ниска сатурация, никой не иска снимка, за да те хоспитализират. Колега за три дни направи двустранна пневмония например. И той ли не знае как да се лекува? На кого да се сърди? Няма гаранция нито за лекари, нито за пациенти.

Как работите с РЗИ?

Трудно. Бавят се много контактните. Хората, които имат болен в семейството, трябва да се карантинират, ние се обаждаме, диктуваме ЕГН-та по телефона. И там има страшно много проблеми. В момента клиничната работа е 10-20%, другите 80% е административна – писане на болнични, звънене по РЗИ и болници. Огромна административна работа, без алтернатива.

Закъсняха ли мерките, ще има ли ефект от това, което обявиха властите като намерение?

Тия мерки сякаш са правени от психолог. Ние не затваряме хората, затваряме магазини, ресторанти. Вие си излизайте, но ще гледате мъртъв град, буквално. Все пак трябва да има ограничения, това е много разумен ход. Дали е закъснял времето ще покаже. След 20-30 дни ще видим какъв ще е резултатът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови