COVID сертификатите ще бъдат валидни 9 месеца в ЕС

OFFNews 21 декември 2021 в 13:42 4727 10

Европейската комисия прие нови задължителни правила за срока на валидност на сертификатите за ваксинираните против COVID-19. Държавите от ЕС ще бъдат длъжни да признават сертификатите при пътуване в рамките на 9 месеца от поставянето на последната доза, предаде БТА.

Засега не се предвижда срок на валидност на сертификатите за допълнителна (подсилваща) доза.

Новите правила въвеждат обозначения, които ясно да отчитат разликата за сертификати за завършена ваксинация и за сертификати за допълнителни дози. Например при поставяне на допълнителна доза на ваксиниран с еднодозов препарат ще се издава документ с обозначение 2/1, а за останалите - 3/3, пояснява комисията.

Допълва се, че при използването на сертификатите за цели, различни от пътуване в ЕС, държавите ще имат възможност да прилагат собствени правила.

Досега в ЕС са издадени 807 милиона сертификата, признати в 60 страни по света.

Уточнява се, че представените днес промени не са свързани с изменения във формата на сертификата, а ще наложат пренастройка на приложенията, през които се проверява валидността на документите на ваксинираните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1331

8

ваксиниран

22.12 2021 в 00:39

Защото вирусите мутират. Имаш вирус, който има около 1% смъртност и 14 дни инкубационен период. Комбинацията го прави резистентен към самоунищожение, защото за дългия инкубационен период хората стават заразни преди да проявят симптоми - и го разпространяват.

В същото време, това е РНК вирус, а РНК вирусите мутират бързо. Тоест, да, младите и здравите ще преболедуват сравнително леко (може да останат без обоняние, вкус, да не им стават половите органи, или спермата им да е дефектна, да страдат от "брейн фог", или тревожност, хронична мигрена и т.н.) и да не умрат, но има шанс да произведат нови разновидности. Които може да са убийци за младите.

Така че егоистичния подход от типа "аз съм млад и здрав, да мрат дъртите" всъщност може да доведе до твоята собствена гибел. От тъпотия, себичност и страх.

Така че, ваксинирайте се.

1331

6

ваксиниран

21.12 2021 в 18:42

Еми, досадно е, да - ако я нямаше съпротивата срещу ваксините и всички се бяха ваксинирали бързо, нямаше да има нужда от сертификати.

За съжаление, платените от нашите пари ваксини ги патентоваха и сега ще печелят от нас. В същото време, не позволиха на третия свят да си построят фабрики за ваксини, защото искат да печелят и от тях. Така третият свят се превръща в инкубатор за нови варианти и пандемията ще е безкрайна.

Това са все факти. Факт е и, че ако умреш, защото не си ваксиниран, няма значение колко морално прав си бил и колко си се съпротивлявал срещу лошите печалбари.

Между другото, и Мангъров е печалбар и шарлатанин, ама него го харесвате, щото като ви говори ви капе мед по ушите.

1331

4

ваксиниран

21.12 2021 в 17:59

Алтернативно, като толкова не ви харесва тук и в ЕС като цяло, може да емигрирате в някоя африканска държава - там така или иначе няма ваксини, така че и сертификати няма да ви искат.

1331

3

ваксиниран

21.12 2021 в 17:58

Пак нещо не сте разбрали. Дозите са платени от Бюджета на Република България - от вашите пари. Вие, искате, или не, сте също платци на сметката. По-добре се възползвайте, че иначе парите ви ще идат на вятъра.

И овчарите заслужават да бъдат защитени, колкото и да са прости и необразовани.

8959

1

Станчо Панса

21.12 2021 в 14:01

"Допълва се, че при използването на сертификатите за цели, различни от пътуване в ЕС, държавите ще имат възможност да прилагат собствени правила."

Цитат от страницата на ЕК - Целта на цифровия COVID сертификат на ЕС е да се улесни свободното движение в рамките на ЕС. Той не е предварително условие за пътуване. Цифровият COVID сертификат на ЕС не е документ за пътуване.