Чак след седмица ще стане ясно остава ли на поста си шефът на НЗОК

OFFNews 20 февруари 2018 в 21:49 2125 0

Цветан Цветанов

Управителят на НЗОК Камен Плочев ще бъде поканен на заседание на парламентарната група на ГЕРБ идния вторник, а утре ще говори пред здравната комисия в НС.

Това съобщи Цветан Цветанов след днешното заседание на групата на ГЕРБ, на което беше изслушан здравният министър Кирил Ананиев.

След заседанието здравният министър заяви единствено, че се ползва с доверието на ПГ на ГЕРБ.

Цветанов обяви, че на практика писмата на управителя на НЗОК до НС и до здравния министър от 2 февруари се покривали само в уводната част. В документа до Ананиев ставало въпрос за 18 милиона лева за българи, лекували се в чужбина, извън лимитите по пътеките. В писмото до парламента се говорело за актуализация на бюджета, за сума от над 140 млн. лв.

Не е от компетентността на НС да внася актуализация на бюджета на държавата, затова смятаме, че действително има административен проблем, но не е в компетентността на ПГ на ГЕРБ да сваля политическото доверие, заяви Цветан Цветанов.

Позицията на ГЕРБ е, че надзорният съвет на НЗОК трябва да установи дали са спазени законовите изисквания. Въз основа на това и на изслушванията ще се прецени има или не основание да се иска оставката на проф. Плочев.

От своя страна вицепремиерът Валери Симеонов заяви пред журналисти в парламента, че има основание да се иска оставката на проф. Плочев, защото в НЗОК имало "мудност и нерешаване на проблемите".

БСП защити шефа на здравната каса

По рано днес на пресконференция на "Позитано" 20 лидерът на БСП Корнелия Нинова също коментира случващото се в НЗОК и сектор здравеопазване:

„На г-н Плочев му се иска оставката за това, че зад гърба на министъра е поискал от НС актуализация на бюджета. Направил е нещо законно. Управляващите го обвиняват, защото се случва още през февруари. Ако за това му се иска оставката, то министър-председателят отдавна трябваше да подаде своята, защото през януари той изхарчи приблизително същата сума от 200 млн.лв, само че незаконно, еднолично. Извън Закона за бюджета, за да потушава бунтове и да си купи спокойствие".

Нинова акцентира, че "през управлението си ГЕРБ са сменили над 10 министри на здравеопазването, сами си сменят шефовете на НЗОК, фалират общински болници, както и ги приватизират."

Истинското решение на проблемите е - актуализацията на здравния бюджет и на държавния бюджет да влезе незабавно в парламента, заяви председателят на БСП.

"Аз не знам кой ми е началникът"

Същевременно управителят на НЗОК проф. Камен Плочев заяви тази вечер пред БНТ, че не знае кой му е началникът:

"Парламентът ли ми е началникът? Парламентът ме назначава. Не разбирам защо министърът на здравеопазването ми иска оставката"

Министърът ми каза: Отиди и си подай оставката. Аз казах: Добре, ще отида и ще си я подам. Той тука ме лъже, че и тука лъжа. Само че аз отивам в парламента и срещам един колега - проф. Михайлов (проф. д-р Георги Михайлов, депутат от "БСП за България" - б.р.). Казвам: Бе, трябва да си подам оставката - министърът каза да пиша, че той ми иска оставката. Проф. Михайлов ми вика: Чакай, бе!, разказа Плочев.

Трябваше да питам някой в парламента. Аз не знам къде е канцеларията, за да си подам оставката. А познавам Михайлов, с него съм работил от 40 години. Д-р Дариткова беше в пленарна зала, аз я потърсих, но беше в пленарната зала. Мярна ми се д-р Поповски, но и той влезе в зала. И следващият, който виждам пред мене, е Михайлов. Викам: Къде се подават оставки? Така и така, министърът ми иска оставката. Михайлов вика: Той не може да ти иска оставката, обясни управителят на НЗОК.

Аз мисля, че началник ми е парламентът. Никой не ми е казал, че министърът ми е началник. Ако парламентът реши да си отида, няма никакъв проблем, коментира още проф. Плочев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови