Шефът на НЗОК: Аз не знам кой ми е началникът

OFFNews 20 февруари 2018 в 19:23 2624 0

Снимка БГНЕС

Проф. Плочев

Аз не знам кой ми е началникът. Парламентът ли ми е началникът? Парламентът ме назначава. Не разбирам защо министърът на здравеопазването ми иска оставката, заяви пред БНТ управителят на НЗОК проф. Камен Плочев.

Министърът ми каза: Отиди и си подай оставката. Аз казах: Добре, ще отида и ще си я подам. Той тука ме лъже, че и тука лъжа. Само че аз отивам в парламента и срещам един колега - проф. Михайлов (проф. д-р Георги Михайлов, депутат от "БСП за България" - б.р.). Казвам: Бе, трябва да си подам оставката - министърът каза да пиша, че той ми иска оставката. Проф. Михайлов ми вика: Чакай, бе!, разказа Плочев.

Трябваше да питам някой в парламента. Аз не знам къде е канцеларията, за да си подам оставката. А познавам Михайлов, с него съм работил от 40 години. Д-р Дариткова беше в пленарна зала, аз я потърсих, но беше в пленарната зала. Мярна ми се д-р Поповски, но и той влезе в зала. И следващият, който виждам пред мене, е Михайлов. Викам: Къде се подават оставки? Така и така, министърът ми иска оставката. Михайлов вика: Той не може да ти иска оставката, обясни управителят на НЗОК.

Аз мисля, че началник ми е парламентът. Никой не ми е казал, че министърът ми е началник. Ако парламентът реши да си отида, няма никакъв проблем, коментира още проф. Плочев.

Аз съм внесъл писмо не да стартираме процедура по промяна на бюджета, а да седнем да обсъдим как чрез бюджета може да поправим този дефицит, който всяка година расте. Не искам актуализация на бюджета, а да се обсъди възможността за актуализация, имаме нужда от 207 милиона лева, твърди управителят на НЗОК.

Искам да се обсъди възможността или чрез бюджета, или чрез други механизми да започнем да изплащаме парите, защото се притеснявам, че ще започнат да връщат масово българи, които са на лечение в чужбина, каза Камен Плочев.

Не се чувствам виновен, не мисля, че съм направил нещо лошо. Човек си подава оставката, ако не си е свършил работата, или върши нещо, което не му е работа. Аз мисля, че не съм направил нито едното, нито другото, категоричен е шефът на здравната каса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови